Grannen Björn har skrivit detta på Facebook, riktigt bra skrivit.

Nedanstående rader har jag skrivit själv, de är alltså inte kopierade från någon annan källa och det står er fritt att dela om ni skulle vilja.

Igår fick jag en försenad julklapp ifrån statens helägda bolag Vattenfall. I linje med den energipolitik som förts de senaste åren så kommer mitt elpris att höjas från 0,40 kr/kwh till 1,70 kr/kwh för nästa avtalsperiod vilket är Vattenfalls rekommendation till mig.

När jag tittar på min senaste räkning för november på 2.400 kr och räknar om den med det nya priset så kommer kostnaden att landa på ca 5.000 kr, en höjning med ca 2.600 kr.
Nu är ju november en dyr månad så jag räknar om på helårsbas istället och landar då på en total kostnadsökning på ca 26.000 kr/år. Eftersom jag är pensionär motsvarar det ytterligare ca 2 hela månaders pension som jag måste betala för att finansiera regeringens satsning på "billig" vindkraft och import av el producerad av rysk gas och polsk kol.
En lustig poäng i sammanhanget är att Vattenfall redovisar på räkningen hur just min el produceras, 43% kärnkraft, 54% vattenkraft och 3% vind och sol. 97% av elen kommer alltså från stabil och billig produktion som inte påverkas av dyr import och ännu dyrare vindkraft. Ändå passar alltså statens bolag på att höja priset med drygt 300% trots att de inte haft några kostnadsökningar mer än i marginalen på vindkraften.

Hur kunde det då bli så här?
Sverige har ju länge varit en förebild och också ett land som man har betraktat med avund eftersom vi har haft en stabil, billig och fossilfri elproduktion via vatten- och kärnkraft. I Sverige har vi haft ett tryggt system som har givit elkraft till hem och företag även under den kalla årstiden, vi har ju som bekant kalla vintrar här uppe i norra Europa.
På mycket kort tid har detta förändrats genom en politik som slagit undan benen för denna trygga och stabila produktion. Stora statliga subventioner till vindkraften har konkurrerat ut kärnkraften och helt plötsligt är vi inte längre självförsörjande utan måste som jag skrev ovan förlita oss på Putins välvilja och polsk kolkraft.
Från att ha varit fossilfria vräker vi numera ut koldioxid för att producera el så fort det inte blåser rejält. Detta kallas på politikerspråk för miljövänlig elproduktion, på vanlig svenska kallas det något helt annat.
Nåväl, ni kommer alla att drabbas av det som just hänt mig var så säkra, men jag tänker speciellt på de ensamstående pensionärer som enbart har den allmänna pensionen att leva på.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Per Nordström » Kencio gör som pappa!:  ”Ja, kul det här, jag försöker analysera så gott jag kan, men Kencio såg ut att f..”

  • tore fyrand » Veckorapport:  ”Hei Jonas! Jeg har ingen lyd på din rapport fra 17.mars. Jeg bare lurer på om Ca..”

  • Leif gård » Julbord. :  ”Kommer gärna 2 st.”

  • Annika Larsson » Nytt fölsto!:  ”Var med på 60/talet,Fick till. Många fin hästar”

  • Annette Bodin » Patrik Fernlund om Bo Westergård :  ”DOPING = FUSK = AVSTÄNGNING PÅ LIVSTID”

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln