Något för Jonas och Tim?

Uttagning till landslaget i hovslageri
Hovslagare från hela landet samlas på fredag och lördag på Krusenbergs gård i Uppsala för att tävla om de åtråvärda landslagsplatserna. Tävlingen döms av den framstående norska hovslagaren Aksel Vibe som också kommer att hålla en clinic för hovslagare på lördag.

Sverige ligger långt fram i hovslageri och har de senaste åren plockat många framskjutna placeringar i internationella mästerskap. I helgen utmanas veteranerna Martin Bruks, Rickard Svärd och Per Nilsson samt reserven Tobias Nilsson av tio hungriga hovslagare som vill slå sig in i landslaget.

Landslaget består av två lag; ett lag för yrkesverksamma hovslagare och ett lag för lärlingar. Som lärling räknas hovslagare i det här sammanhanget de som håller på och utbildar sig till hovslagare, t.o.m. fyra år från utbildningsstart. Båda lagen har fyra ordinarie platser och en reserv. Vilka som får dessa platser kommer alltså att avgöras under fredagens tävlingar.

På fredag börjar tävlingarna kl. 08.00 och fortsätter sedan fram till någon gång mellan kl. 16.00 och 17.00. Deltagarna i klassen för yrkesverksamma hovslagare poängbedöms på skoning av en hov och en handsmidd sko. Lärlingarna tävlar i enbart smide.
Årets stora mål är Lag-VM i Stoneleigh, England, som avgörs i september.

Förbundskapten Niklas Pettersson från Bollnäs har höga förhoppningar inför helgen:
   - Vi har under många år arbetat fram en mycket hög standard inom såväl smide som skoning av hästar i Sverige. För att göra bra ifrån sig i landslaget krävs att du är duktig på såväl samarbete som att arbeta under press, då du har begränsad tid att utföra arbetet. Jag är mycket glad att Aksel Vibe har åtagit sig uppdraget att döma tävlingarna, då han med sin gedigna erfarenhet vet vad som krävs för att lyckas i de internationella mästerskapen.

På lördag kommer Vibe att hålla en clinic där han delar med sig av sina kunskaper till hovslagare, inte bara de som deltar i tävlingarna, utan även tillresta. Clinicen är endast öppen för hovslagare och media. Tävlingarna är däremot öppna för alla intresserade att komma och titta på.

Fotograf: Svenska Hovslagareföreningen
Fotograf: Svenska Hovslagareföreningen

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Per Nordström » Kencio gör som pappa!:  ”Ja, kul det här, jag försöker analysera så gott jag kan, men Kencio såg ut att f..”

  • tore fyrand » Veckorapport:  ”Hei Jonas! Jeg har ingen lyd på din rapport fra 17.mars. Jeg bare lurer på om Ca..”

  • Leif gård » Julbord. :  ”Kommer gärna 2 st.”

  • Annika Larsson » Nytt fölsto!:  ”Var med på 60/talet,Fick till. Många fin hästar”

  • Annette Bodin » Patrik Fernlund om Bo Westergård :  ”DOPING = FUSK = AVSTÄNGNING PÅ LIVSTID”

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln