4.10 Våren 2011 för Stall K2 och Unghästkonsortiet

Pebbly

Efter V75-finalerna på Solvalla i februari blev nästa start Stoeliten på Axevalla i början av mars. Då var det fortfarande kallt och banunderlaget var av varierande konsistens. Pebbly pilade snabbt till ledningen men blev nog lite väl ivrig. Redan halvvarvet kvar var hon slagen av utvändiga Rydens Cindy. Vi fick egentligen inte fram någon orsak till att Pebblys krafter tog slut så tidigt.

Man bör nog lägga till att den i Sverige rätt förbisedda Rydens Cindy – då 9 år – som startade sin egentliga tävlingskarriär som 5-åring hos Peter Untersteiner, var en mycket kapabel travare. Men efter nytt tävlingsuppehåll såldes hon till Finland där hon uppenbarligen hittade stilen. Just 2011 blev Cindys bästa år och efter en avslutande start i början av januari 2012 drog hon sig tillbaka med detta resultat: 74 starter med 38-6-5 och insprunget 2 317 144 kr. En segerprocent på 51! Kanske var förklaringen till Pebblys till synes bleka insats en för dagen övermäktig motståndare?

Folke Hjalmarsson …

är måhända en rätt obekant person idag. På 40- och 50-talet var han den dominerande tränaren i Värmland och i tränartoppen i Sverige. En av hans bättre travare var Amiral Look.

Sommaren 1959 besökte Folke Hj Solvalla med Amiralen och vann till 8 gånger fläsket. Bosse och jag hade räknat ut att Folke inte var så dum att han åkte hela vägen från Karlstad med en häst om den inte var klar, så vi gick in tungt på Folke/Amiralen.


Har lite planer att återkomma om Folke. Under tiden får det här smakprovet duga.
 

Färjestad kör sedan många år tillbaka Folke Hjalmarssons Minneslopp för 5-åriga ston, traditionellt på Långfredagen. Pebbly skulle nu få träffa på sina gamla kombattanter Dileva Käll, Stepping Space och Viola Silas. Viola gjorde årsdebut och vem såg jag stå lutad mot staketet i stallkurvan när Björn värmde Pebbly om inte min gamle bekant Fredrik Persson! Så jag gick fram och hälsade. Direkt kommenterade han: ’Jag kände inte igen henne först. Hon måste ha fått mer muskler sedan i höstas.’

De skrockfulla

Inte bara Pebbly hade fått mera muskler. Den morgonen var jag tidigt uppe för att hinna med min löprunda innan jag körde till Karlstad. Vet inte om Peter startade sin cykeltur från Årjäng lika tidigt men han drog sitt skrockfulla strå till stacken och anlände med cykel och i god tid till travbanan. Även Mikael gjorde det, alltså drog sitt strå till stacken: ’Var och en gör det han är bäst på. Du springer, Peter cyklar och jag dricker öl.’ klargjorde han när vi sågs på Färjestad.

På stallbacken träffade jag också Estancias ägare Lena och Thomas Eriksson. Pebbly hade spår 3 och Estancia spår 11. Efter lite prat gav jag det kaxiga tipset ’Säg åt Jepson att försöka ta rygg på Pebbly så blir ni tvåa.’

Copyright Kanal75/Färjestad

Det här var trav när det är som bäst för en hästägare. Varmt vårväder, sol, mycket publik, träffa vänner och bekanta som alla var laddade med samma goda humör. Allt påverkas naturligtvis av ’min’ travares framgång.

Efter loppet träffade jag Lena och Thomas som gladdes åt Estancias fina insats som fyra.
’Varför lyssnade ni inte på mig? Då hade ni varit tvåa!’

Eyeshadow

… hade startat tätt, 14 starter sedan slutet av november till början av maj, men utan att någon verklig tävlingsgnista uppenbarat sig. Hon travade som en klocka och tjänade pengar i 12 av de 14 starterna. Vi i K2 diskuterade att behålla henne för avel men tror att alla vi amatörer tyckte att 4 års väntan på att hennes första avkomma kunde börja tävla, var för lång tid. Beslutet blev att sälja henne och en annons sättes in i Travronden.

Onsdagen 1 juni överlämnades Eyeshadow på Solvalla till de nya ägarna från Finland. Hon kom med transporten från Lökene tillsammans med de som skulle starta där på kvällen. Jag var där för att se till att allt praktiskt fungerade vid överlämningen, dels för att jag som representant kommit överens om villkoren, dels för att jag bor nära Solvalla. Allt gick som planerat men när jag såg transportsläpet försvinna ut från stallbacken måste jag erkänna att jag kände mig sorgsen och körde hem. För mig själv kunde jag ångra – möjligen mot allt förnuft - att jag inte övertog Eyeshadow själv och lät henne bli mamma. Så här i förväg kan jag avslöja att Eyeshadow nu är mamma. Senare ska ni få veta mer om vad som hänt med de fem travarna i konsortiet.

Unghästkonsortiet

De unga hade nu blivit 4 år.

Monte Major hade årsdebuterat med seger. Sedan startat på V75 med ett 4:e, ett 5:e och en målgalopp.

Mon Petit Cheval började också året med vinst men hade sedan börjat krångla till det för sig med två galoppframträdanden.

Normandie Boy med noll insprunget hade mognat under vintern och på fyra starter under våren taget 3 segrar och en 3:e.

She’s Filly hade också mognat under vintern och på tre starter taget två 2:a och ett 3:e.

Global Mon Chichi däremot skadade sig dagarna innan årsdebuten och fick strykas.

En av Normandie Boys segrar togs på Bjerke. Laila och jag var där och fick vara med på prisutdelningen på innerplan. Strax efter gick vi på stallbacken med Jonas och Normandie på väg till nedskrittningen. Vi möts av ett annat ekipage där hemmakusken ropar till de svenska vinnarna ’Och så kommer ni och tar våra pengar!’. Jag petade diskret Laila i ryggen och hon svarade på klingande norska ’Litt blir igjen i Norge!’ och vinkade med blomstren. Hemmakusken såg lätt förvirrad ut.

Dagens …

Redan idag (30 oktober) går jag händelserna lite i förväg med Global Mon Chichi. Efter ett försök att kurera skadan gick den upp igen under sommaren. Eftersom det ännu fanns möjlighet att betäcka henne beslutade vi att Chichi fick avsluta eller möjligen få ett längre uppehåll i tävlandet. Hon blev dräktig med Judge Joe och detta har resulterat i en 3-åring som efter tre starter har en platsprocent på 100! Dante Jaam var igår en nos från att även bli vinnare i lopp 1 på Färjestad. ’Nedrans förargligt’ (eller något åt det hållet) som Jonas uttryckte det efteråt när även Mon Petit Chevals halvsyster Bella Jaam blev tvåa efter en rackarns avslutning där hon inte hann fram utan blev slagen med en hals. Jo, även de här två är jag med i på ett hörn.

Nästa kapitel Sommaren 2011 för Stall K2 och Unghästkonsortiet