4.11 Sommaren 2011 för Stall K2 och Unghästkonsortiet

K2
Pebbly

Pebbly hade efter segern i Folke Hjalmarssons minneslöpning startat på Åby i Lady Godivas lopp för 5-åriga ston. Efter en löpning utvändigt fjärdepar och en vid sista sväng blev hon utan pengar. Orsaken – som jag är säker på – var att den gamla träläktaren var riven! Jag kunde inte uppsöka min magiska plats längre.

Sedan var det dags för Elitloppshelgen. På lördagen kördes Lady Snärts lopp – Stoeliten. Pebbly hade spår 8/1609a. Backades ner till tredje utvändigt. Björn styrde ut 700 kvar, rundade klungan och kom in på upploppet som tvåa. Favoriten, den danska världsstjärnan Mathilde Tröjborg, blev släppt till ledningen av Bobtail varvet kvar. Första 1000 drog Flemming på 10,2. Åt Mathilde fanns inget att göra men Pebbly höll farten strålande in i mål som tvåa på 11,3. Ett av hennes bästa lopp någonsin!

Iata Källs lopp på Solvalla i mitten av juni blev hennes nästa uppgift. Från innerspår släppte Björn spets till Bobtail och blev kvar där ända in i mål som tvåa. Det här loppet såg jag på Bjerkes intern-tv där Jonas blivet tvåa med Normandie Boy tidigare på sommarkvällen.

Stoeliten (Halmstad) en bit in i juli blev helt misslyckat. Pebbly hamnade i dödens utanpå vårens komet Staro Divine. Första 500 på 06,4, första 1000 på 08,8 och sedan go’natt!

Arvikas Jubileumslopp en dryg vecka senare blev en behaglig rekreation efter de många hårda uppgifterna som Pebbly genomfört under de senaste två månaderna. Motståndarna var seniora herrar. Björn fick enkelt ledningen, ströp tempot på 800-metersbanan och speedade undan till slut.

Copyright ALN
Copyright ALN
Copyright ALN
Copyright ALN

Vill också passa på att presentera en annan person som bidraget till Pebblys framgångar.
Flickan i den röda jackan heter Kajsa och är dotter till delägaren Anders Jonsson. Senare ska jag berätta mer om Kajsa.

’Sto-EM’ (European Championship for Fillies and Mares (Grupp I Int.) blev utmaningen efter en månad. Nu var motståndet ytterst kvalificerat – Lisa America, Yucca Boko, Viola Silas, K.L.M. Prelong m.fl. Pebbly fick en löpning tredje utvändigt och spurtade hyfsat till 4-priset (105.000) efter K.L.M. Prelong (NO), Yucca Boko (NL) och Tinita Love (NO). Bästa svenska före femman Viola Silas!

655.000 insprunget på 11 starter sedan annandag jul.

Hubbub
hade fått några månaders tävlingspaus runt årsskiftet men varit på banan sedan februari. Han (eller kanske Björn) var fortfarande betrodd av spelarna men de blev mest besvikna. Det blev en seger i mitten av april följt av två månaders bortovaro från tävling pga halsinfektion. Mönstret var detsamma under sommaren med en andraplats som bäst spelad till 19 för 10.

U4

Monte Major

segrade i årsdebuten på Färjestad i april. Därefter följde tre V75-lopp med ett 5:e och ett 4:e och en målgalopp. Efter det blev det veterinärbehandling och inga fler lopp under sommaren.

Mon Petit Cheval

Cheval hade kastrerats på hösten som 3-åring. Efter årsdebuten trodde vi att den åtgärden skulle innebära än vändning på hans smått lynniga uppträdande. Men i de två starterna efter blev det galopp som jag berättade i förra kapitlet. Det visade sig efteråt att han reagerade i ett framknä, behandlades och fick avstå från lopp i två månader. Nästa start första veckan i juli var jag på plats på Årjäng. Vi hade inför säsongen siktet klart: Derbyt. Nu började tiden bli knapp så vår förhoppning var ett positivt besked över distansen 2640. Tyvärr galopperade han tidigt och gick, när han ställt sig i trav, inget särskilt.
Beslutet blev istället operation av framknät.

Normandie Boy

Under sommaren fortsatte ’lilla köttbullen’ att visa stabilitet med två andraplatser innan segern på Bjerke 7 juli. Därefter tyckte Jonas att han var mogen för större utmaningar och anmälde honom till V75 och ett klass II-försök på Årjängs stora dag 16 juli. Den här gången galopperade han i första kurvan. Om det var den ovanligt stora och högljudda publiken, 12.542 personer, eller den broms som bet honom på länden i volten får vi nog aldrig veta. Jonas märkte att han – den jättesnälla – gjorde sig beredd att slå bakut men besinnade sig.

Efter en 3:e på Färjestad i mitten av augusti tog Jonas honom med till Örebro ett par veckor senare. Jag berättade för Jonas att jag aldrig haft en vinnare på Örebro, inte ens Carné Safari blev bättre än 2:a där. Inte heller Pebbly trots två försök eller senast Global Mon Chichi. Förmodligen var det den belastningen som fick två startbilar att bryta samman och göra att autostarten ersattes av förstareserven ’linjestart’. Någon som sett en bra linjestart? Knepigt att få en rättvis avgång bakom en imaginär startbil. Trots en rejäl tappstart blev Normandie femma.

She’s Filly

Efter vårens ’metamorfos’ blev det en galoppmiss innan ytterligare två 2:a och så första segern på plaskig Årjängsbana.

En av andraplatserna var på ett lunchtrav på Bjerke och där råkade jag vara. Före tävlingarna gick jag på stallbacken utanför gäststallarna och fick syn på ett par bekanta ansikten, Lena och Thomas Eriksson. ’Vad gör ni här?’ Jo, Estancia skulle starta men först skulle de ha något att äta tillsammans med Carl Johan Jepson på stall-cafeen. De tyckte jag såg hungrig ut och det var en korrekt iakttagelse. Det blev en trevlig stund. Efteråt kunde vi konstatera att den här dagen var vi bara nästbäst. Även Estancia blev tvåa.

Empiris

Lexidor

’Stall Limace m.fl.’ dvs Empiris HB, hade ju gjort att Anders, Bosse och jag ägde en travare tillsammans igen sedan vintern 2010 – Lexidor född 2009. Planen var att Lexidor skulle stå kvar hos Stall GOJ tills det var dags att han skulle skolas in. Även där var planen klar, inskolningen och uppträningen skulle Skrubbstränaren Henrik Hoffman ansvara för. Bosse kände Henrik väl sedan många år tillbaka. Det var dessutom klart att Lexidor skulle flyttas till någon tränare på fastlandet när det började närma sig tävling. Detta var också Henrik införstådd med från början. Hingsten Lexidor utvecklades som man alltid hoppas på, hela tiden i rätt riktning utan skadeproblem och sjukdomar. På försommaren 2011 ansåg Henrik att det var dags att gå premielopp. Första försöket i början av juni misslyckades men vid andra försöket i början av juli gick det bra. Under vintern hade Empiris HB haft regelbundna onsdagsmöten på Solvallarestaurangen och även diskuterat vilken fastlandstränare som skulle få äran att träna Lexidor. Var och en av oss delägare hade fått göra en egen lista över de som var aktuella.
Som jag kommer ihåg var diskussionen som föregick beslutet helt odramatisk – som så ofta med mogna gentlemän – och vi kunde enas om att kontakta Per Lennartsson när tiden för flytten närmade sig.

Vid ett tillfälle när Per Lennartsson körde på Skrubbs berättade Bosse om Lexidor och våra planer. Det blev bestämt att vi skulle ses på Per Lennartssons träningsanläggning Jordanstorp i slutet av augusti. Anders, Bosse och jag körde dit som senare avtalats och fick se anläggningen och diskutera detaljer med Per. Bosse presenterade Anders och mig och drog kort vår långa gemensamma historia i travet. Bosse nämnde också att jag var delägare i ett konsortium med bl.a. Pebbly. ’Jaha, stall K2’ kommenterade Per. Jag var naturligtvis finkänslig nog att inte påminna Per om Pea Lifes debut på Solvalla och hennes deprimerande andraplats efter Pebbly. Vi var nöjda med det vi sett och hört och kom överens med Per om att flytta Lexidor i månadsskiftet september – oktober. Per hade inte möjlighet att få plats med Lexidor förrän det nya stallet vid Sundbyholm var inflyttningsklart.

Dagens …
Gunnar Jerrestam säkrar återväxten


Efter att Gunnars Ashado Boko slutat tävla och gått till avel såg Gunnar till att återväxten i svenskt trav inte glömdes. Projektet med namnet ’Nya Örjan och Björn’ har startat.


Gunnars dotter har taget bilderna på 8-årige Pontus och 5-årige Joey när de bygger sin framtid på Solvallas Ponnytravskola. Pontus har utbildats i tre år och säkert inspirerat lillebror som nu går första året. Gunnar berättade om att han känner en i Backlura som har travhästar. När Mon Petit Cheval och Global Skipper startade i V75 på Romme för några veckor sedan tyckte Pontus att han kunde få köra den ena eftersom morfars bekant hade två. Detta har jag framfört till Jonas. I så fall skulle jag rekommendera Pontus att börja med Mon Petit Cheval ’som är som en bil’ säger Jonas. Global Skipper har inte nått så långt ännu men du ’Örjan’ har säkert handlaget att få Skipper att glida runt tills hans styrka ska tala på upploppet. Men jag tycker att vi väntar till i vår. Ni kan också veta att Jonas vann sin första stora seger som 11-åring bakom ponnyn Lafiette. Så när ni träffas kan ni utbyta erfarenheter.

Hösten är här

Ja, alla årstider har sin charm. Hösten tycker jag gör sig bäst i trädgårn.
Vi har tre äppelträn som sattes på 70-talet och aldrig buret så mycket frukt som i år.


Men när frukten är skördad får man packa ihop tills lökarna vaknar och sätter färg på de vinterbleka rabatterna. Glöm inte att
skydda era Rhododendron och tulpanerna. Rådjuren är stora men kortsiktiga beundrare!
 


Idag tycker jag är den dagen då den svenska travsäsongen börjar förbereda vinterdvalan i och med de traditionella BC-finalerna i Eskilstuna. Samtidigt vänder travsverige blickarna mot Vincennes och nu ska jag berätta …

Nästa kapitel Hösten 2011 med extramaterial från Vincennes