Kriterieauktionen torsdag

I torsdags runt lunchtid ringde Jonas och berättade att han var på väg till Stockholm. Orsaken var att han fått en fråga om vilken uppfattning han hade om några 1-åringar som skulle säljas på kriterieauktionen. ’Oj, är det redan torsdag!’ svarade jag. Just då hade jag tankarna på annat håll inför det jag planerat för eftermiddagen.

Kvällskaffet
Frampå kvällen lät det trots skvalregn lockande att ta kvällskaffet i auktionstältet vid Solvalla. Säkert några bekanta att diskutera stam och exteriör med. Två parametrar som kan jämföras med cykelställsvetenskap (se Parkinsons lag), ingen åsikt kan vara fel. Direkt vid ingången står min kollega i styrelsen Solvalla Veteraner Torbjörn Boije som direkt påpekade ’Är det dags att komma nu. Första utropen kommer snart!’. - ’Jag är bara här för att fika.’ var min ursäkt.

En bit längre in fick Jonas syn på mig. Vi bar likadana jackor. Han presenterade mig för de två spekulanterna från Göteborg. Den ene hade tagit med mor och far för säkerhets skull.

När jag pratade med Jonas kom styrelsekollegan i Veteranerna Rolf Sjöström fram och berättade att han för många år sedan träffat Jonas’ pappa Anders och sedan gled samtalet in på Anita Nibs och andra av Anders Mobergs bästa. Avslutade med att boka övernattning framåt hösten på Östensbyn. Jag påpekade att priset rabatteras i stigande skala kopplat till antalet boxar gästen mockade varje morgon. Tveksamt om Rolf nappar på den rabatten.

Träffade också Mikael Blomgren från Stall Nyx som hade sin uppfödning Fear of Heights anmäld som nr 101. ’Hur kan en med en djärv örn till pappa vansläktats så till den milda grad?’ funderade jag.

I mängden råkade jag också se en person som jag sett i åratal på E-läktaren men aldrig växlat ett ord med. Så jag klappade honom vänligt på axeln och hörde hur läget var. (0vanligt korkad fråga men det fick bli öppningen). Jo då, han hade gått på Solvalla minst 60 år och hade ett minne av att ha sett Frances Bulwark tävla. Frances var född 1945 och tävlade väl som 12-åring? Numera såg han huvudsakligen travet på plats vid de större loppen och då inte bara på Solvalla. Jag påminde honom försynt om Solvalla Veteraner som kanske kunde erbjuda sällskap med likasinnade.

Träffade också en av delägarna till Mon Petit Cheval. Han heter Anders i förnamn och plankade en gång in på Solvalla. Jag berättade om händelsen på lördagen i Elitloppshelgen. Vi sågs senast i lördags på Färjestad.

Det var antagligen de två personerna som fick mig att komma ihåg att jag för länge sedan brukade parkera min moppe på platsen där auktionstältet stod ikväll.

Auktionen
Den första intressanta hästen på de göteborgska spekulanternas lista hade nummer 91. För att stå ut med detta krävde magen kompensation i form av kvällens andra middag, en Wallenbergare med potatismos och lingon.

Nr 91 heter Kocsis Boko. Utroparen kände sig tvungen att förklara var namnet kom ifrån för historielösa närvarande. Ni som följde mina inlägg under årets fotbolls-VM fick också en påminnelse där. Rulla ner till stycket om Ungern. http://www.stallmoberg.se/stall-moberg/fotbollsvm-39913695
Och vinnare blev Göteborg! För 110.000:-

Sedan var det dags för nr 101 – Stall Nyx’ Fear of Heights. Och vinnare blev Stall Nyx och Roger Walmann, 300.000:-. Kanske ett exempel på en win-win-situation?

Jonas hade fortfarande plats i hästbussen och fyllde den själv med nr 107, Categoricals lillebror Dr Martin med pappa S.J.s Caviar, för 110.000:-. 

Får erkänna att jag rycktes med av stämningen och är nu delägare i Cattens lillebror. Dyrt fika en torsdagskväll? Nja, det får väl framtiden utvisa.

Willy Nyström