Mexico; 1958

Vill bara påminna om att Sverige möter Mexico på onsdag igen. Ja, med ’igen’ menar jag i fotbolls-VM. Senast det begav sig var 1958, bara 60 minuter sedan. Nej, sa jag minuter, 60 år var det ju.

Kommer ni ihåg deras mustaschprydde målvakt Carbajal? Han har lagt av nu.
Och likaså deras frälsare Del Muro. Med förnamnet Jesus.

Då var jag 14 år och såg fram mot fotbolls-VM hemma i Sverige och möjligheterna att få världsstjärnornas autografer.

Bästa laget!
Men detta VM var det första som Sverige skulle ställa upp med sitt absolut bästa lag. Gjorde man inte alltid det? Nej, fram till 1958 valde Sverige att följa de olympiska idealen även i VM och enbart ta med amatörer och inga professionella spelare. Efter framgångarna i OS 1948 med guld lämnade många i svenska laget amatörvärlden. Särskilt uppmärksammat blev Milans satsning på centertanken Gunnar Nordahl som följdes av Gunnar Gren och Nils Liedholm.

Detta innebar att de och några andra från guldlaget, kanske saknades i truppen. Men nya spelare presenterade sig i VM 1950 i Brasilien: Lennart ’Nacka’ Skoglund, Hasse Jeppsson, Calle Palmér, Bror Mellberg, Sune ’Mona-Lisa’ Andersson och målvakten Kalle Svensson.

Kalle Svensson fick sitt genombrott i VM och kallades numera Rio-Kalle. Kalle blev Hälsingborgs IF trogen. De andra drog vidare söderut och checkade ut från landslaget.

Under 50-talet följdes de av en jämn - om än inte strid - ström, bl.a. av Kurre Hamrin.

Men när det var dags att formera trupperna för hemma-VM 1958 släppte förbundet på amatöridealen och vidgade vyerna. Gunnar Gren och Bror Mellberg hade återvänt till Sverige men fick nu sällskap i truppen med Nacka, Hamrin och Bengt ’Julle’ Gustafsson från Italien.

Televisionen!
En annan nyhet 1958 var att televisionen kom till Sverige med Sveriges Radio som började med regelbundna nyhetssändningar på kvällen. En televisionsapparat var en rätt dyr sak för de flesta men möjligheten att få fotbolls-VM hemma i vardagsrummet gjorde att många då köpte sin första tv just den våren.

Fotbollsförbundets program
Inför VM gav förbundet ut ett häfte där alla deltagande länders trupper presenterades. Liksom idag lottades de länder som kvalificerat sig i grupper om 4 lag.

I öppningsmatchen mötte Sverige Mexico. Därför minns jag fortfarande några profiler i Mexicos lag. En målvakt med mustasch! Har gammal var han? Det var ju bara gubbar som hade mustasch. Och att döpa någon till Jesus måste väl vara hädelse? ’Du skall inte missbruka Herrens, din Guds, namn, …’ Eller utesluter det hans enfödde son? Inte lätt för en 14-åring undervisad i Kristendom sedan han var 7. Både i folkskolan och söndagsskolan. VM blev på många sätt något som idag skulle kallas en kulturkrock.

Sverige slog Mexico på Råsunda med 3 - 0.
Två av målen gjordes av amatören Agne Simonsson och det tredje av Nisse Liedholm på straff.

I andra matchen mötte Sverige Ungern som vid föregående VM 1954 var stora favoriter i finalen mot Väst-Tyskland. Ungern hade en kärna som bestod av några av världens bästa: Puskas, Kocsis, Czibor, Hidegkuti och Bozsic. Men 1956 blev Ungern ockuperat av Sovjetunionen och många av stjärnorna lämnade Ungern för alltid. Några hade återvänt, bl.a. Hidegkuti och Bozsic, men skillnaden var markant. Faktum är att Ungerns fotboll aldrig nått höjderna från mitten av 50-talet.

I tredje matchen var Wales motståndare. Oavgjort räckte för Sverige att gå vidare till kvartsfinal. Det blev 0 – 0. Wales hade centertanken John Charles från Juventus som nyckelspelare.

Wales och Ungern hade båda 3 poäng efter de tre matcherna och delad andraplats. Wales efter 3 oavgjorda, Ungern med en seger och en oavgjord. En seger då värderades till 2 poäng.

Wales och Ungern fick ordna detta genom omspel och det vann Wales med 2 – 1.

Television några trappor upp
I min familj hade vi ingen tv men det kunde lösas framför skyltfönstret till någon radioaffär. Där hade jag under något år sett en del fotboll och ishockey.

Men i huset i Vasastan vi bodde fanns en äldre dam som skaffat tv. För en 14-åring var alla damer ’äldre’ men fru Arrhenius var både pensionär och änka. Under 10 år hade jag sparkat boll på bakgården och antagligen förpestat tillvaron även för de som bodde 4 trappor upp. Samtidigt hade hon fått intrycket att jag kanske kunde förklara en del av spelets regler och få viss förståelse för det obegripligt omfattande intresset. ’Pojken går ju ändå i Norra Real.’

Fru Arrhenius serverade dessutom Loranga och en bakelse till matcherna.

Mexico; 2018
Så imorgon får vi se hur Sverige lyckas med att gå vidare. Statistiken talar för att det går bra. Lika säkert som att Global Tess skulle segra på Momarken härom veckan.

Tidig ledning är också viktigt. Se bara Valnes Idolia på Axevalla idag. Då tvingas motståndet på offensiven och öppnar för kontringar (i tredjespår). Full fart framåt, håll tätt bakåt!

Ber om ursäkt för den lilla utvikningen i historiens gränsland! Jag ville bara påminna om matchen kl. 16.00 imorgon.

Willy Nyström