Ingen slump …

hävdar med bestämdhet Solvalla Veteraners Rolf Sjöström. Det Rolf avser är mitt möte med en person – Olle - med goda travgener som jag träffade på en resa till Italien våren 1968 och som jag och Rolf träffade häromdagen. Makterna hade så bestämt!

1968
Personen är en man vars far var en mycket skicklig travtränare. En yngre bror var lärling och blivande tränare på Åby under många år och som också var med vid resan våren 1968. Med sig hade bröderna sin mamma som ville försäkra sig om att sönerna skötte sig och pojkarnas moster. Pappa skötte hästarna hemma i Gävle.

Jag aviserade berättelsen i inlägget Arkeologiska utgrävningar
http://www.stallmoberg.se/stall-moberg/arkeologiska-utgrävningar-40976142

men avslöjar nu att den skicklige travtränaren heter Jöns Olofsson.

Resan till Italien började för familjen Olofssons och min del på Bromma flygplats där planet tog oss till Bulltofta (Malmö för yngre läsare). Där anslöt den yngre brodern Hans-Erik från Göteborg och nu gick den glada familjen till passkontrollen. Hans-Erik stack ner handen i innerfickan i kavajen och fick upp sin medlemsbok i HSB. Efter argumentation med passkontrollanterna insåg Hans-Erik att HSB saknade inflytande på flygplatsen Ciampino i Rom. Den ende som kunde passera passkontrollen passlös på Ciampino var påven. Hans-Erik slängde sig in i en taxi till Länsstyrelsen som då var passmyndighet. Där lyfte han enligt vittnen burdust upp en man som skulle fotograferas för sitt passfoto och fick förtur. Personalen fixade till ett interimspass och Hans-Erik tog ny taxi till Bulltofta. Olle och familjen hade äntrat planet i god tid men märkte att avgången tydligen var försenad. Då ser Olle att lillebror kommer springande över startbanan och att bakre trappan fortfarande är utfälld. När Hans-Erik dunsar ner i stolen bredvid Olle och planet börjar rulla kommer öppningsrepliken: ’Ge mig stor j-a Whisky!’.

I Rom stannade gruppen 3 dagar med rundturer i Rom och dagsutflykten till stuteriet med Agaunar. Därifrån kom en resdag med buss till Neapel. Efter första natten fick gruppen en heldagsutflykt över till Capri. Lördagen före var en ny bussutflykt inlagd till Pompeji och Herculaneum. Efter två dagar med kultur och historia runt Neapel var målet med resan på söndag Gran Premio della Lotteria på Agnanobanan med svenskt deltagande med Stall Dalias USA-import Coalition körd av Berndt Lindstedt.

2018
I tisdags sågs Olle och jag igen. Först på Solvalla Veteraners medlemsevenemang där Hans Adielsson intervjuades av Lennart Persson med Hasse Svennehed som ackompanjatör med bilder och fakta bakom Adielsson och Persson på tv-skärmen i samlingsrummet Arkaden på Solvalla. Sedan gick vi till tränarrummet för att titta på en del svartvita foton (på papper) som jag tagit på resan. Några bilder var på travare och jag hoppades att någon var på Agaunar. Olle kunde inte avgöra detta heller. Då uppenbarar sig självaste Berndt Lindstedt och slår sig ner vid ett bord en bit bort. Med lösningen så nära tappade jag respekten, tog fotona och gick bort till Berndt och väste till Olle att haka på.

Berndt kunde dock konstatera att ingen av travarna på mina foton var fux vilket Agaunar var. Juniorerna vid bordet – Roger Walmann och Daniel Olsson – hade inget att bidra med i spörsmålet. Attans! Enda effekten var att ett samtal om Coalition, Stall Dalia, Birger Widell mm startade bland de seniora habituéerna.
Jag återkommer snart med en text om Jöns Olofsson efter påläsning och intervjuer med Olle Olofsson och Rolf Sjöström.

Willy Nyström