loading...

2017 > 12

Här kommer en liten årskrönika om året som gått och lite framtids planer. Vi börjar med dom dåliga saker som hänt. 
På första plats på minus sidan kommer förlusten av fölet e Maharajah u Global Pixie e Love you, som dog i kolik i höstas. Det var en riktigt intressant häst han var dessutom väldigt trevlig och go häst att jobba med. Det här var riktigt riktigt jävla tungt. 
Paleo pride fungerade inte och han har nu varit hos Fleming Jensen sedan i somras och det har varit problem till och från men just nu är han i full träning. 
Global Pixie blev ej dräktig med Raja Mirchi. 
Global Skipper har inte fått visa vad han kan iår och efter en behandling i sitt framknä i somras fick han dessutom en bakteriell infektion i framknät som ställde till det ytterligare. Vi kommer nu att gå in och rensa upp framknäna på honom. 
I början av sommaren fick vi en del infektioner på hästarna och det blev även lite för mycket skavanker på dom, så det blev dålig utdelning ett i början av sommaren. Vi ändrade på lite saker och efter det släppte det. 
6 juni glömmer jag aldrig, det var då våran fina Evita Jaam kom in från hagen med en mycket otäck sårskada vid bakknäet. Vi var rätt säkra på att vi skulle få avliva henne. Vi fick åka hem till veterinär Nina Lundin och även hon funderade om det var lönt att försöka få ihop det. Blod och ledvätska rann och några benbitar kunde hon plocka ut i såret. Vi beslutade att försöka ge henne en chans. Hon är nu i full träning och hon fungerar perfekt, det här är ett mirakel...... 
 
Nu tar vi det som är på plus ➕ sidan. 
Eraja Jaam och categorical har verkligen visat vilka fina hästar det är, det ska verkligen bli spännande nästa år med dom. 
Global Tess har varvat topp prestationer med lite sämre pga av att hon har varit lite spänd och orolig i loppen. Men på slutet av säsongen har hon verkligen ändrat sig och har även blivit startsnabb. Fyra segrar blev det för henne och jag tror hon kommer att få ett mycket bra 2018. 
Mycket positivt är att vi har fått ett bra och givande samarbete med några storstall för uppträning av unghästar, vilket gör att vi kan utveckla verksamheten ytterligare. Stall ZET /Daniel Rede'n, Lennart Jakobsson som föder upp Sjöhammar hästar och Bro Byggnads AB "ägarna till Readly Express". 
7 st Ica handlare i Värmland köpte Livi Oboy e Brodway Hall u Global Express, vilket kan ge ringar på vattnet i framtiden både genom dom själva och deras kontakter. 
Våra trogna delägare i hästarna satsar även i år på nya hästar vilket jag både är glad och stolt över. 
Vi har även i år hittat nya delägare i hästarna som också är riktigt skoj. 
Dom nya och väl tilltagna lösdrift/ligghallarna på gården blev fantastiskt bra och man ser verkligen att hästarna trivs i dom och det är full fart i dom väl tilltagna hagarna till dom. 
Även om ett föl dog för oss så har vi fått 3st föl i år 
Global Mon Chichi h e Raja Mirchi. 
Global Express h e Brodway Hall. 
C. R Bedazzled h e Prodigious. 
Även om inte utdelningen blev som ifjol så har iallafall Mon petit Cheval gått över 1 miljon insprungit. 
Det blev 16 i segerprocent. 
Evita Jaam hamnar även på plus sidan eftersom det är otroligt att hon är tillbaka efter den svåra sårskadan. 
Vi betäkte 6 ston och 4 blev dräktiga. 
Bella Jaam - S. J's caviar. 
Global on fire - Uncle Lasse, slutsåld. 
Global Express - Brodway Hall. 
Global Mon Chichi - S. J's caviar. 

Vi har bestämt hingst till ett sto för nästa år. 
Global Mon Chichi är bokad till Raja Mirchi. 

Även i år har en del hästägare använt gården och gårdshuset både till sig och familjen men även genom sina företag. 

Lite planer för framtiden. 

Vi planera redan i år att göra en bana på gården men jag bestämde mig lite för sent plus att det drog ut på anmälan om EU stöd och då hann det börja regna så vi får avvakta till våren eller om det blir riktig vinter. Banan kommer att mäta drygt 1000m med vida svängar, när vi kör rätvarv blir det även en liten stigning uppför i ca två hundra meter. 

I och med bygget av banan kommer även en damm att byggas på gården då vi måste ha jordmassor att fylla upp nivå skillnader på vissa ställen där banan ska gå. Vi kommer även då att ha tillgång till vatten för att vattna banan på nära håll. 
Drömmen är att få till dammen på ett sådant sätt att vi kan ha kräftor och kanske även regnbåge fisk. 
Självklart vill vi öka upplevelsen för våra hästägare och kunder genom kräftfiske /kräftskiva i en mycket fin miljö bland hästhagarna på gården. 

Vi kommer att jobba stenhårt för att vi ska få ännu bättre framgångar på banan och ännu bättre upplevelser både på banan men även utanför banan. Lyckas vi bra med det tror jag våra hästägare fortsätter att satsa på oss och jag tror fler kunder kommer att hitta till oss, och då kan vi ta ytterligare ett steg framåt i våran verksamhet.

Våra ledord är. HÄSTEN, GEMENSKAP OCH ATT HA ROLIGT.

GOTT NYTT ÅR. /JONAS ​

​​​​
Läs hela inlägget »
Idag var vi in till färjestad och veterinär Nina Lundin och kollade upp Global Tess och återkoll på Eraja Jaam. Tess reagera på vänster framknä och kota vänster fram. 
Eraja Jaam hade svarat bra på behandlingen så nu var det inga reaktioner. 
Igår var Thomas Barrehed här och jobbade då Anne var tvungen att jobba med papper, alla unghästar blev då tränade. 
Idag var det dags för dom äldre att komma igång efter jul ledigheten. 

Bilden är på ZET hingstarna som tar en tupplur. 
Läs hela inlägget »
Det blev ingen bra dag i måndags på färjestad. Global skipper galopperade från start och trampade sig vid hoven då det tar väl ett par veckor så blir det bra. Det har krånglat med hans framknä i år, så jag vill gå in och rensa knäna på honom nu efter nyår tycker att han är såpass bra den här hästen så det är värt att ge honom den chansen. Till våren är jag även sugen på att prova honom i monte då jag tror han skulle passa väldigt bra där om han accepterar det. 

Global Tess var jag orolig för spår 4 i volten och hon klarade inte det utan det blev galopp direkt. Hon kommer att kollas upp sedan får hon vila några veckor innan vi sätter igång och tränar under vintern. 

Vi kommer inte att starta några hästar nu under januari och februari, dom får nu återhämta sig ett tag innan vi sätter igång vinter träningen. Vi börjar starta igen i slutet av mars och hoppas att vintern blir bra då kommer vi laddade........ ☺️ ☺️ 

Idag kom boknings kontraktet på Raja Mirchi, det blir Global Mon Chichi som kommer att betäckas med honom. Hoppas det blir en syster till Eraja Jaam, som i framtiden kommer att bli ett mycket intressant fölsto... ☺️ 

Janne och Sture på väg in i bastun i fredags. 

Alla ettåringar tränar verkligen bra och det känns som vi ligger väldigt bra på det i år. 
Thomas barrehed var här och jobbade idag och han var ju även här ifjol vinter och han tyckte att dom är mycket längre komna i år än ifjol, visserligen var det några ifjol som var lite krångliga som vi behövde ta det försiktigt med. 
Läs hela inlägget »
I torsdags var Göran Karlsson här och chipmärkte fölungarna och tog hårprov på dom så dom har koll på att det är rätt häst. 

I onsdags var veterinär Nina Lundin här och kollade upp några hästar efter deras säsong och inför deras vinterträning. 
Dante Jaam var det återkoll på och han hade svarat bra på behandlingen, han var ok nu. 

Mon petit Cheval blev behandlad i sina framknän. 

Eraja Jaam reagera lite i sina framknän och vänster framkota. 

Categorical visade inga reaktioner. 

Arnie Dream var halt vänster fram utan böjprov, jag kommer att ringa delägarna angående framtiden för Arnie. 

Även veterinär Ellen lillegård var här under veckan och jobba med chiropraktik på hästarna och några kollades i tänderna. 

I fredags var det dags att öppna champagne och fira Mon petit Cheval inträde i miljon klubben. Janne, Sture och Leif kom och Janne hade champagne från Frankrike med sig. Först var det bastu sen öppna vi champagne tillsammans med huvudpersonen Cheval han fick moroter. Sedan blev en mycket god middag med en hel del vin... Det blev en mycket trevlig kväll men det kändes dagen efter att det hade varit väldigt roligt . 

Idag var Annette och Hans Bodin här och hälsade på sina delägda hästar categorical, Evita Jaam, Hickory Jaam och Global Villy sedan fikade och prata lite om året och framtiden. 

Har fått rapport om att paleo pride är i full träning igen hos Fleming. 

Imorgon startar Global Tess och Global skipper på färjestad. Det blir inga ändringar på dom, känns som Global Tess är lite bortglömd i tipsena hon har suttit fast två gånger på raken så hennes självförtroende är bra nu. Global skipper har fått ett hopplöst läge med spår 12 bakom bilen vi får hoppas på överpace där framme, båda hästarna känns iallafall bra i träningen. 
 
Läs hela inlägget »
Copyright Travronden

Tryck på bilden för en förstoring.

Läs hela inlägget »
Etiketter: categorical, travronden
I tisdags var vi till Axevalla med categorical och Arnie Dream. Categorical var med i finalen av höstserien med 75 000 i första pris från spår 9 bakom bilen. Han fick ett bra lopp i andra utvändigt han var ganska trög och seg under loppet som han kan vara men höll farten och kämpade upploppet ner till delad seger "dött lopp" blev det. Han hade inte startat på nästan 5 veckor men gjorde det bra ändå. Han har nu fyra segrar på dom 5senaste loppen och får nu en välförtjänt vila och återhämtning innan vi sätter igång träningen inför fyrårs säsongen. 
Arnie Dream blev lite störd i första sväng och han är lite känslig där så det blev galopp. 

Idag fredag har det varit fullt upp med träningen, sandbanan var bra och många har tränat där. 
Leif och Sture har varit på plats idag och hjälp till. 
Sen fick vi besök av två män från Karlstad som jag har haft telefon kontakt med på slutet och ville se gården och var lite nyfiken på våra andelshästar, roligt när folk visar intresse för våran verksamhet. 

Nästa vecka kommer veterinär Ellen lillengård och jobbar med chiropraktik på hästarna. 

Imorgon ska några unghästar träna. 

Bilden är på categorical när han vilar på onsdag eftermiddag, blev ju ganska sent hem på tisdag kväll eller natt 01 30 var vi hemma. 
Läs hela inlägget »

Tidigare har jag berättat om en kompis på E-läktaren, Thord Håkansson, på Jonas’ hemsida 

Anders, Bosse och jag träffade Thord på Solvalla i stort sett varje tävlingsdag sedan början av 60-talet till slutet av 90-talet när tekniken gjorde oss till mindre frekventa besökare på travet. Vi var i Paris flera gånger för att se Prix d’Amèrique under 60-talet och andra resor till storlopp i Sverige. Thord var också med till Örnsköldsvik och Silverörnen 1969. 

Vi har nu fått veta att Thord har gått bort och berättar detta genom att publicera det Lars G Dahlgren skrev i senaste numret av Sulkysport.

Copyright Sulkysport
Copyright Sulkysport

I Senaste numret av Travronden finns också några minnesord.

Första minnet av Thord som jag kommer ihåg var troligen 1961 när en värnpliktig i permissionsuniform stod i vårt vanliga hörn på E-läktaren. Det var inte helt ovanligt då men den här värnpliktige hade också välputsade ridstövlar. Thord gjorde sin värnplikt i kavalleriet på K1. Tror att det gick ytterligare något år innan vi blev närmare bekanta och insåg hur kunnig Thord var i travet.

Senaste minnet kom för några veckor sedan när jag letade fakta om Madison Avenue i Travrondens vinternummer. Plötsligt föll det ur en liten papperslapp med små prydliga handskrivna bokstäver. Det var Thords svar till det årets tävling i Ronden om resan till Prix d’Amèrique som han delade med sig.

Willy Nyström

Läs hela inlägget »
Igår på Eskilstuna klev Mon petit Cheval över miljonen i insprungna pengar som tvåa efter ett bra lopp. 
Jag köpte den här grabben som föl precis när han hade blivit avvänd från sin mamma. Det är en häst som ligger mig väldigt varmt om hjärtat dels för att han är en helt otrolig häst att jobba med alltid positiv och glad och gillar att träna. Ibland kallar vi honom för Skalman som har mat och sov klocka, iallafall när det gäller att sova och vila för på eftermiddagen slår det nästan aldrig fel utan han tar en tupplur. 
Han har även hjälpt mig att utveckla verksamheten både ekonomiskt och ett ansikte utåt då vi tillsammans har vunnit 18 lopp. 
Dessutom har jag köpt hans mamma C. R Bedazzled och hon är ju ett mycket bra fölsto Plus att hon har väldigt bra amerikansk stam som gör att hennes sto avkommor som vi bara säljer tävlingsrätten i så dom blir kvar som fölston på gården. 
C. R Bedazzled avkommor förutom Cheval är. 
Bedas Chip 500 000. 
Story on line 300 000. 
Bella Jaam 220 000 som nu är dräktig med topp hingsten S. J's caviar. 
Evita Jaam 3år som skadade sig allvarligt i hagen i somras men kommer att starta till våren och hon är dessutom e S. J's caviar och kommer att vara kvar som fölsto på gården. 
Dessutom fick C. R Bedazzled ett mycket intressant hingst föl i år e Prodigious som vi har döpt till Harry Jaam.. 
Mon petit Cheval är nu 10 år men jag hoppas att han kommer att tävla på samma nivå i två säsonger till, eventuellt kommer vi att prova monte för att få lite mer lopp för honom.

​​​​​​Vi håller på att vänja av Global Express föl e Broadway Hall och även Global Mon Chichi föl e Raja Mirchi så det har varit lite gnäggande i stallet sista veckan men nu har det lugnat ner sig och mammorna har fått gått ut själva till lösdriften. 
C. R BEDAZZLED FÖL är lite senare fött så honom ska vi börja vänja av i slutet av veckan. 

Bilden är på Mon petit Cheval. 

Det finns nu lite ny info om varje häst på fliken stallrapport längst upp på hemsidan. 
Läs hela inlägget »

Låter hälsa att han avböjer att ge intervjuer nu. Imorgon 15.00 tar han emot världspressen på Östensbyn och svarar på frågor.

Läs hela inlägget »

Radio Moberg

loading...

Med stöd av lantbruksprogrammet utvecklar Stall Moberg verksamheten med en ny bana och lösdrifthallar.

Sponsorer