Månadens hästägare - En sjöman till häst

Torsten Widholm heter hästägaren och uppfödaren som haft en lång väg till detta. Hans företag W&W Communicate AB är också sponsor på hemsidan och Jonas’ kördress.

Torsten i sadeln på den 16-åriga vildfödda mustangen Kahulua. Han äger fortfarande 20% i henne. Hon fångades in som 2- eller 3-åring i bergen utanför Dalton i norra Nevada. Reds in och tjänstgjorde därefter som polishäst i Virginia City i 10 år. “Jag-mötte-Lassie-bonus”: Bilden är tagen på Parabol Hill nära Fort Churchill vid samhället Stage Coach i Nevada där the Pony Express hade sitt huvudkontor – på exakt den plats där Clarke Gables sista film The Misfits (De missanpassade) med bl.a. Marilyn Monroe & Montgomery Clift spelades in...

Bakgrund
Torsten föddes 7 mars 1944 i Södertälje på väg från Stockholm till Mariefred där familjen bodde. Torsten växte upp och gick i skola där och i gymnasium i närbelägna Strängnäs. Under tonåren provade Torsten på många arbeten, på posten på lördagar, biografvaktmästare i veckorna. Som underårig biovaktmästare fick han som bonus se barnförbjudna filmer innan han egentligen var mogen (enligt regelverket på 50-talet). Torstens första riktiga arbete var på penselfabriken Oluma. Anställningen ledde till ett gesällbrev i borstbinderi, något som gissningsvis få i Sverige kan visa upp idag.

Från Mariefred till havs
Vid fyllda 17 drog han till sjöss som maskinbefälselev. Detta höll han på med i 5 - 6 år, bl. a. på Wallenius-rederiets fartyg. Faktum är att Torsten redan då nuddade vid travet när han vid en resa till Bremen fick hälsa på skeppsredaren Olof Wallenius’ dotter Margareta. Skeppsredaren var redan då stor travhästägare och uppfödare Stall Segerhuva och Menhammar stuteri, verksamheter som idag leds av Margareta Kleberg-Wallenius.

Gick iland och blev sjöbefäl
Efter havets vågor skaffade Torsten papper på ännu ett yrke genom att gå på sjöbefälsskolan i Malmö. Genom att hålla sig oanträffbar för svenska försvaret lyckades han skjuta upp värnplikten till han fyllt 25 år. Torsten var numera gift och nybliven pappa till Robert. På något vis lyckades han – motsägelsefullt – bli uttagen till artillerihantverkare vilket innebar 24 månaders värnplikt på fast mark Berga örlogsskola i Stockholms och familjens närhet.

… och sadlade om till motorsportjournalist
Under studierna i Malmö gjorde Torsten inhopp på lokala tidningar och fick nytta av sitt läs- och skrivintresse. Därigenom fick han också kontakt med journalisten och utgivaren av tidskriften Motoraktuellt, Martin Örner. Kontakten ledde till att Torsten anställdes på Motoraktuellt som journalist. En annan kontakt blev Lasse Åkeby, utgivare av tidskiften Racing. Lasse Åkeby var redan tidigare på 50-talet utgivare av motorsporttidningen Fart och dessutom travhästägare hos Sören Nordin med bl.a. Hi Lustra och Marlon Scotch. För sentida är Lasses son Sören mer känd, fotbollstränare med bl. a. 2 SM-guld med Djurgården.

Den nymuckade artillerihantverkaren såg inte fram mot att försörja sin familj på Sieverts kabelverk och lyckades bita sig fast i journalistyrket nischad mot motorsport. Racing-Sport, MC-Nytt och Idrottsbladet (motorredaktör) blev också arbetsgivare.
Senare under 70-talet fick Torsten en förfrågan från tidskriften Bilsport som köpts av Karlskrona-förlaget Albinsson & Sjöberg. Torsten med familj nappade på erbjudandet som innebar flytt till Karlskrona.

70-talet var ett årtionde när svensk bilsport kanske upplevde sin höjdpunkt med framför allt Ronnie Petersons framgångar i Formel 1.
 

Sedan övergång till Hundsport
Torsten var nu etablerad journalist i den svenska motorsportvärlden och fick ett erbjudande att bli chefredaktör på den synnerligen etablerade tidskiften Hundsport (!), utgiven sedan 1898! Ett erbjudande han inte kunde tacka nej till och där han tillträdde som chefredaktör vid årsskiftet 1979 - 1980. Steget från olja och trassel till rashundar var inte så äventyrligt som man kan tro. Torsten var sedan många år tillbaka seriös hundägare och var väl insatt i hunduppfödning.

När Torsten avgick 2015 som chefredaktör (blev då “Senior Editor”) efter 35 år – så innebär det att han faktiskt är den person som varit Chefredaktör längst period överhuvudtaget i svensk press!

Bland personer han lärde känna i hundvärlden fanns paret Stig och Vivian Ahlberg. Förutom att föda upp hundar födde de även upp travhästar och det blev senare Torstens bro över till travet.

Torstens bro till travet
Torsten hade tidigare ägt en greyhound och följde även hundkapplöpningar. Det hade också väckt hans intresse för hästkapplöpning men då egentligen galopp. Stig och Vivian fick Torsten även att få upp ögonen för travsporten och bland Stigs många kontakter fanns även Travrondens Bo Fransson, signaturen Red Mile. Red Mile var och är kanske Sveriges kunnigaste och stilistiskt bästa journalist. Torsten fick två verkligt kvalificerade mentorer att hålla i handen när han kommit över bron och stod på fast mark i stallkurvan.

Det skulle dock gå ytterligare ett antal år innan Torsten blev travhästägare.

MBF Förlag
I början av 80-talet knöt Torsten kontakter bland skrivare med bidrag till Hundsports innehåll. En av dessa heter Ursula Wilby. Torsten förslog vid ett tillfälle att hon skulle samla ett urval av sina bidrag i en bok. Hon avfärdade idén som något som hon inte skulle klara men Torsten lyckades till slut få henne med på boktåget till det som skulle Torstens första utgivning på det egna förlaget 1982.
Förlagsverksamheten ingår i W&W Communicate AB.

Torsten är själv intresserad av kriminalromaner (’deckare’) och fick kontakt med deckarförfattaren Ulf Durling, en av grundarna till Föreningen kriminalförfattare i Stockholm (FKIS). Kriminalromaner har också blivet ett område för förläggningsverksamheten.
Hundar är ett annat kärnområde. På senare år har även travet fått en plats med K G Holgerssons två böcker.

Att vara travhästägare och uppfödare
Stig och Vivian Ahlberg hade fött upp travhästar sedan mitten av 60-talet på gården Rilanda i Rimbo norr om Stockholm. Hästarna döptes till Ri i efternamn. När Stig och Vivian bestämde sig för att avveckla uppfödningen i slutet av 90-talet fick Torsten erbjudandet att få årsfölet Koryfé Ri, född 1999, och det blev hans första travare.

Torsten berättar att Koryfé var en enastående snäll häst men aldrig riktigt lärde sig ett par detaljer som underlättar vardagen för en travhäst. Han ville aldrig gå in i sin box som andra hästar med huvudet först utan fick backas in. Värre var att han travade med fart i motvarv medan han i vänstervarv aldrig gick snabbare än premieloppets 1.36,6. Visserligen var banan något tung men man kan väl säga att han drog sig tillbaka när han stod på topp. Koryfé har det fortfarande bra i stallet på Gotland där han lär små barn umgås med hästar, nu 18 år gammal.

Men åren efter köpte Torsten och sambon Renée stona Reina Rosada, Peach Penny och Cobbys Nikondeluxe. Reina Rosada och Peach Penny är mammor till de flesta av de egna uppfödningarna. Häromdagen tog Reina Rosadas Cobbys Celeb andra raka segern på ett övertygande sätt.

Länk till atgs lopparkiv.

Kennelnamnet Cobbys är just ett kennelnamn som Renée framgångsrikt fött upp sina hundar under. Kennel Cobbys har fött upp och ägt 302 hundar som erövrat svenskt och/eller Internationellt Championat och totalt uppfött ca 470 hundar av fyra olika raser.

Hos Jonas och Anne har Torsten Cobbys Nana, en 2-åring som Jonas uppenbarligen är nöjd med.

Avsnitt två om Torsten

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Per Nordström » Kencio gör som pappa!:  ”Ja, kul det här, jag försöker analysera så gott jag kan, men Kencio såg ut att f..”

  • tore fyrand » Veckorapport:  ”Hei Jonas! Jeg har ingen lyd på din rapport fra 17.mars. Jeg bare lurer på om Ca..”

  • Leif gård » Julbord. :  ”Kommer gärna 2 st.”

  • Annika Larsson » Nytt fölsto!:  ”Var med på 60/talet,Fick till. Många fin hästar”

  • Annette Bodin » Patrik Fernlund om Bo Westergård :  ”DOPING = FUSK = AVSTÄNGNING PÅ LIVSTID”

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln