Vindsröjning inför julen

Av olika skäl blev det nödvändigt att ge plats för elektrisk utrustning på loftet. Det krävde utrymme för utrustningen och plats för elektriker att arbeta. När jag stuvade om dyrgriparna Laila och jag samlat på oss dök klenodernas klenod fram. Jag visste att den existerade och sannolikt på loftet men var där?

Nu – i november - var det dags att lämna stafettpinnen vidare till några som förstod den historiska betydelsen. Julen inföll lämpligt så det fick bli till min grabb som själv spelade hockey i Spånga och fostrade sina två söner i samma klubb. Den äldre spelar inte längre men är hockeydomare. Den yngre nådde ända till Stockholm Norr i TV-pucken.
 
Det borde gå att göra en Zorro med den här klenoden.

God Jul Dag!

Den här klubban har hängt på väggen i ditt rum i Backlura och den har en historia trots att den aldrig använts.

 

Någon gång under hösten 1957 eller vintern 1958 hade Tre Kronor ett träningsläger i Stockholm. Jag kommer ihåg att det var lite nysnö på marken. De bodde oftast på Hotell Kristineberg (rivet sedan några år tillbaka) och skulle ta plats på bussen till Hovet (?). Först kommer Sigge Bröms tillsammans med Nisse Nilsson. Jag – 14 år - räcker fram min reservoarpenna med rött bläck och några bilder (tidningsklipp) till Sigge att skriva autografen på. Han har en (oanvänd?) klubba i handen, tar emot pennan och skriver intill bladet. Sedan räcker han penna och klubba till Nisse Nilsson (’ska du ge bort den?’) som signerar och räcker den vidare till nästa på väg till bussen. Jag kommer faktiskt ihåg vilka som skrev på klubban och vet därför namnen även om de med (?) har bleknat.

 

Hann inte få med alla men vet att det var 10 autografer på klubban varav 9 världsmästare från Moskva 1957. Den ende icke världsmästare var Leksands målvakt ’Pära’ Carlström. Men utan din länk hade jag inte kommit ihåg alla namn.

 

Tyvärr har det röda bläcket liksom historien bleknat. Från bladet och uppåt kan jag nästan säkert identifiera:

Sigge Bröms
Nisse Nilsson (?)
Thord Flodqvist (?)
Hans Svedberg (?)
Stöveln Öberg
Garvis Määtää
Tumba
Vilgot Larsson
Pära Carlström
Eje Lindström


Nu är det dags att du får ansvara för förvaltningen av klubban. Du har ju också säkrat nästa steg i förvaltningen.

24 december 2019 Backlura

Willy Nyström