Unibet

Gissningsvis har många av oss hört namnet Unibet sedan många år tillbaka. Alla vi travmänniskor är intresserade av arbetsfria och redan beskattade förtjänster – alltså spel om penningar eller penningars värde - i varierande omfattning. Vi är heller inte så enkelspåriga att vi bara vill bli förmögna, vi vill känna spänningen när hägringen av guld anas vid horisonten. Ibland förvandlas guldet till sand som kan läggas som nytt ytlager på vilken travbana som helst.

90-talskrisen …

Efter att i mitten av 90-talet haft vårt kontor nära korsningen Kungsgatan / Sveavägen och vid Kungsholms kyrka fick vi nys om en mer ståndsmässig lokal 4 trappor upp på Västmannagatan 1 invid Norra Bantorget. Låter Norra Bantorget bekant? Javisst, där ligger ju LO-borgen.

Fastigheten på Västmannagatan 1 byggdes i slutet av 1800-talet med burspråk och annan murarglädje. Det visade sig att vårt kontor hade ett tjusigt sammanträdesrum med utsikt över LO-borgen och insyn till LO:s kontorsrum.

Redan efter några dagar fick jag se fönstren till ’mitt’ sammanträdesrum på tv. Då intervjuades någon LO-dignitär intill statyn av August Palm framför borgens huvudingång och över hans huvud seglade burspråket på våning 4, Västmannagatan 1! Och den intervjun framför LO-borgen var ingen engångsföreteelse! Där ställdes med jämna mellanrum politiker och andra personer med anknytning till arbetarrörelsen upp av SVT och TV4 för intervjuer med samma kameravinkel.

Copyright okänd - följ bildlänk för källa.

Herregud tänkte jag! Där måste vi montera en flaggstång på fasaden så att vi kan hissa ut en fana med vår logga! Nästa dag bad jag Ann-Charlotte, vår ekonomichef, kolla med värden om det var ok med mitt kreativa infall. Dagen efter när jag mötte Ann-Charlotte öppnade jag munnen för att höra om vi hade fått klartecken, då hon bara ruskade på huvudet innan jag hann få fram ett ljud. Att sätta upp en reklamflagga på en stilfull byggnad på Norrmalm från 1890, hur kan man bara tänka så korkat! Möjligen när jag avancerat till Storbritanniens honorärkonsul ’downtown Norrmalm’. Phil och Mark ägde firman till 51 % och hade säkert kontakter i regeringskretsarna. Då kunde frågan tas upp till behandling, inte av värden utan av Stadsbyggnadskontoret. Flaggstången var då förmodligen tillåten att bära Union Jack exklusivt och absolut inget annat. ’Attans, så dumt att fråga!’

… och tillgången till kontor i centrala Stockholm

Så tillbaka till verkligheten som den såg ut de första åren efter fastighetskraschen som startade 1988 och nådde Sverige med full kraft1991. Vår statsminister Göran Persson fick åka över till Wall Street och skrapa med foten inför finansvalparna och återvända med budskapet till svenska folket ’Den som är satt i skuld är icke fri’.

Vid ett tillfälle under de sista åren på 90-talet pratade Danne med en vän och tidigare kollega Mats som berättade att det relativt nystartade företaget som han jobbade på, letade större lokaler för sin utvecklingsavdelning. Danne visste att kontorslokalen intill vår var tom och ordnade en visning. Den föll Mats på läppen som rapporterade fyndet till sina överordnade. När Danne berättade att firman som Mats arbetade på skulle flytta in intill oss, frågade jag vad det var för företag. Jo, sa Danne, företaget organiserar spel på fotboll och poker och heter Unibet och ligger på Malta.

Detta var 1998 och vi fick på nära håll följa Unibets tillväxt mycket påtagligt. När de flyttade in med adress Barnhusgatan 20 fyllde de inte sina lokaler helt. Snart frågade de om de inte kunde öppna en dörr till oss och hyra vårt största arbetsrum? ’Ni är ju ändå aldrig inne på kontoret.’

Sedan meddelade de att de tagit sitt sammanträdesrum till arbetsrum och undrade om de fick låna vårt sammanträdesrum ’ibland’. ’Ni har ju bara ert månadsmöte där.’

Sedan kom frågan om de kunde duka upp arbetsplatser på vårt konferensbord i sammanträdesrummet och hyra även det rummet. ’Ni får ju plats med ert månadsmöte i köket.’

Slutligen kom beskedet att de sprängt sitt kontor definitivt och hittat större lokaler vid (under?) Skanstullsbron och då är vi framme vid 2003.

Bästa spelbolaget!

Så efter de här åren kan jag utan att darra på rösten deklarera ’Att jag aldrig förlorat på Unibet.’ Får väl erkänna att jag ibland nöjer mig med arbetsfria intäkter helt utan nervkittel.

De här minnena kom tillbaka eftersom grundaren Anders Ström nu är krönikör i Sulkysport.

Willy Nyström