Torsten Widholm ...

Torsten som har en lång karriär som motorsportjournalist och förläggare, har också fötts med och utvecklat sin språkkänsla. Egna uppfödningar döps alla med förnamnet Cobbys och efternamnet alluderar på något vis med travarens härstamning. Orlando Furioso eller Rasande Roland på svenska och berättelsen om riddarens dramatiska död i Rolandssången ger också förklaringen till Olifant.

Året är 778 e.kr. och Karl den store har efter sitt härnadståg i Spanien beslutat att föra hem den frankiska hären genom bergspassen vid Roncesvalles i Pyrenéerna. I och med detta måste den enorma hären sprida ut sig i en lång kolonn. För att skydda de sårbara trupperna utses ett arriärgarde att ledas av Roland, Markgreve av Bretagne och enligt sången även systerson till Karl den store. Med i eftertruppen finns också ärkebispen Turpin och Rolands vapenbroder Olivier jämte flera av Karl den stores paladiner. 

Genom ett förräderi tidigare genomdrivet av Ganelon, Rolands fosterfar, överrumplas den frankiska eftertruppen av en överväldigande saracensk här, ledd av kung Marsil av Saragossa. Förhindrad av sin ridderliga heder anser sig Roland oförmögen att blåsa sitt horn Olifanten efter hjälp från den frankiska huvudhären. Detta trots hans vapenbroders Oliviers vädjanden. Med detta är den frankiska truppen dömd till undergång. Roland och de frankiska riddersmännen dör efter en blodig och i detalj skildrad manspillan som martyrer i bergspasset vid Roncevaux. 


Vill ni veta mer om Torsten och hur han blev hästägare så har detta berättats på http://www.stallmoberg.se/stall-moberg/månadens-34579808. En sjöman till häst.