Therese Johaug imponerar

För att få ett intressant avbräck i sommarträningen beslutade Therese att parkera stavar och rullskidor för att ställa upp i NM på 10000 meter löpning. Det gick ju som förväntat utmärkt och hon vann överlägset på en mycket bra tid.

Copyright Dagsavisen.no
Copyright Dagsavisen.no

Men det räcker inte med styrka och uthållighet, man måste ha ett medfött löpsteg (ungefär som Valley Victory). Detta säger jag som en varning till de som inspireras av Therese och tror att det räcker med bra kondition. Jag har som väl egen erfarenhet av detta när jag ber hugade tänka två gånger innan beslutet fattas.

Batterimästare
Kände ni till att det tydligen finns de som efter certifiering kan serva batterier? Nja, det finns kanske sådana men för 50 år sedan kunde ordet ha en helt annan betydelse.

I Artilleriet som är finare än Infanteriet har vi egna beteckningar. På ett regemente har vi inga kompanier utan batterier. Vi har inga fanjunkare utan styckjunkare. Däremot har vi rustmästare inom båda vapenslagen, dock inte att förväxla med styckmästare. Själv var jag vicekonstapel och inte vicekorpral.

När jag gjorde lumpen som signalist på eldledningspatrull startade utbildningen med en intensiv konditionsträning. Efter några månader skulle vi kvalitetstestas genom att springa 3 km terränglöpning och jag vann. Därmed var jag batterimästare. Någon vecka senare kom vintern och det var dags att ta ut skidor och stavar. Till allas förvåning utom min, var jag sämst på batteriet. Befälet trodde först att jag simulerade men någon hade sett att jag inför spurten på kaserngården tog skidorna på axeln och sprang sista biten.

Det du Therese! Jag har provat fast tvärtom.

Willy Nyström