’Thank you for sending the gauchos back to Pampas’

Det är alltid trevligt att få uppskattning även om den ibland kan vara oförtjänt.

Let’s dance i TV4 har de senaste veckorna väckt ett minne från nästan 20 år bakåt i tiden där en sådan händelse inträffade. Jag hade ett uppdrag i Stuttgart i Tyskland och satt i ett kontorsrum där jag svarade för telefonsupporten för ett nyinstallerat ekonomisystem när dörren rycktes upp och en upphetsad man i 30-årsåldern ropade ’Thank you for sending the gauchos back to Pampas!!!’

Efter några sekunder förstod jag orsaken, nickade och fick väl ur mig några ord med andemeningen ’… men inte ska väl jag …’. Tidigare under dagen vid lunchen hade jag på tv sett glimtar av en fotbollslandskamp i VM där Sverige spelade mot en av förhandsfavoriterna – Argentina. Sverige fick en frispark en bit utanför straffområdet och Henke Larsson lade upp bollen och konfererade med en medspelare medan de för dagen mörkblå formerade muren. Henkes medspelare, den unge Anders Svensson från Elfsborg, såg ut att bli ett förvirrande moment för muren för att ta uppmärksamheten från Henke. Men Svensson tog några danssteg och drog iväg bollen över muren i målvaktens högra hörn. Keepern fick en hand på bollen men det struntade bollen i och satte sig i burgaveln. Svenssons målgest var knappast inövad men innehöll känslan av att ’nu är vi vidare’.

En samling gauchos från Argentina fick duscha och återvända till Pampas och samla in biffkorna.

Själv fick jag som svensk ta emot de lokala ovationerna. Argentina är lite av ärkefiende till Tyskland, särskilt efter finalförlusten mot Maradona 1986, trots revanschen i finalen 1990. Och han i korridoren kände nog att ett gupp på vägen mot VM-titeln var eliminerat.

Willy Nyström