Talmannens tankar ...

rimmar kanske i tysthet med Leif Nervalds: Lööf slår ihop och galopperar på upploppet. Är benägen att hålla med Leif, tyckte käkremmen såg ut att vara något hål längre än vanligt.

Har ni tänkt på hur ofta talmannen skymtar i bakgrunden i Riksdagen när tv-kamerorna riktas mot personen i talarstolen?

?

Nu talar jag inte om veterinär Norlén utan om konduktör von Sydow med sin långa erfarenhet av liknande situationer i det regeringsvacuum som vi befinner oss i. Idag tror jag Björn von Sydow visslat i pipan och med kraft i stämman ropat ’Tag plats. Stäng dörrar och grindar.’

För drygt 20 år sedan såg jag den talmannens auktoritet på nära håll:

Alltid dessa Björnar! (Publicerat i augusti 2017 när adressläckan på Transportstyrelsen nått Rosenbad och den gamla sanningen ’Delat ansvar är inget ansvar’ fått ny aktualitet.)

Ingen har väl missat att det pågår ett politiskt spel i vårt land där det verkar som att försvarsministern gått vidare från gruppspelet. Försvarsministern är bland de viktigaste i varje regering – ’Håll tätt bakåt!’ hade jag alltid trott, till för en 20 år sedan.

Då hade jag varit med om att starta ett it-företag tillsammans med Rolf och Dan som varit mina arbetskamrater i mer än 10 år, liksom Phil och Mark från England. Vi var ett 15-tal anställda i England och Sverige och nu var det Sveriges tur att bjuda in våra engelska kollegor med familjer på en personalkonferens under Påsken. Vi var i Mariefred och skulle åka museijärnvägen till Läggesta och tillbaka på söndagsförmiddagen.

Som ytterst ansvarig promenerade jag i god tid före avgång till stationen och när allt var under kontroll, ångloket spridde förtroendegivande svart rök och lokföraren såg kompetent ut, gick jag in på caféet för en kaffe. Med ryggen mot mig några bord bort satt – att döma av den ålderdomliga uniformen – tågets konduktör med sin kopp. Han tittade på sitt armbandsur, drack ur sista slurken, reste sig och gick mot dörren. Under några sekunder såg jag konduktören i profil och han såg jäkligt bekant ut! När konduktören några minuter senare kontrollerade passagerarnas biljetter föll polletten ner. Det var riksdagsmannen Björn von Sydow som då hade utnämnts till försvarsminister av Ingvar Carlsson. När han sedan med kraftig och bestämd röst ropade ’Tag plats! Stäng dörrar och grindar!’ tänkte jag att den mannen kommer att gå längre än så, han blir säkert riksdagens talman.

Nåväl, tåget rullade iväg och jag gick fram till Phil och Mark och viskade dagens försvarshemlighet vilket fick dem att höja misstroget på ögonbrynen. Sedan gick jag tillbaka till min plats och berättade för vår ekonomichefs två söner, 13 och 15 år gamla, vem som klippt deras biljetter. Även de trodde att min syn var rubbad så när tåget stannade vid vändstationen och loket bytte plats för att dra vagnarna tillbaka till Mariefred ropade de okonstlade (respektlösa?) ungarna till konduktören som gick förbi på perrongen ’Va’ heter du? Konduktören tittade på de frågvisa och svarade med hög och tydlig stämma ’Björn von Sydow’. Ingen av de svenska passagerarna missade detta och inte heller Phil och Mark.

Mark kommenterade: ’Being Defence minister in a neutral country seems to be a part time job. The poor man has to work even on a Sunday.’

Så Peter Hultqvist, du har väl i alla fall kommit upp till heltid?

Om ni inte tror mig så fråga delägaren till Global Tess, Per Nordström. Han och hans fru Pirjo var med på tåget. Också kan de två respektlösa pojkarna som begärde att få veta konduktörens identitet. De är Ann-Charlottes söner Joakim och Mattias som nämns i Värdet av en god utbildning. http://www.stallmoberg.se/stall-moberg/anncharlotte-40541132

Willy Nyström