Silverörnen ...

körs på Örnsköldsviks Solänget i V75:6 nu på lördag.

I banprogrammet porträtterar Bert Ola Månsson (som intervjuade Jan-Olov Persson på Solvallas Jubileumspokal-tävlingar) Solängets förste (?) sekreterare Ulrik Pettersson.

Mer om Bert-Ola går att läsa i veckans Sulkysport.

Silverörnen kördes första gången 1967 och två år senare var vår Carné Safari bland de inbjudna av Ulrik Pettersson, då 29 år gammal. Segrade gjorde Cirene Bunter med Olle ’Lappen’ Lindqvist som då var beredd att ta språnget söderut. Om detta har jag berättat i Willys historia Del 1:

Minnesvärd surströmmingsfest
Knubben hade utvecklats hela tiden och var nu som 5-åring etablerad näst under den äldre eliten i Sverige. Samtidigt växte Stens träningsrörelse liksom hans kuskrykte. Nya hästar kom till stallet och frampå sommaren kom Sten till start i Solängets storlopp Silverörnen med Mr Hunter och Knubben.

Vi skulle naturligtvis till Örnsköldsvik alla tre. Solängets sekreterare Ulrik Pettersson hade bokat hotell för VIP-gästerna och jag tyckte att vi skulle leva upp till ’VIP’ och ta flyget. Det blev en kompromiss, jag flög och Bosse och Anders tog bilen.

Flyget gick på lördagsförmiddagen och vid hotellet visade det sig att sekreteraren hade bokat lunch för gästerna inkluderat mig. När jag kommer till matsalen - prydligt klädd tack och lov - står det klart att de övriga gästerna är Sören och Gunnar Nordin med sina fruar. När vi hälsat frågade Sören om det var jag som ägde Carné Safari. Jag nickade och svarade ’Ja’. Därmed hade jag lämnat mitt bidrag till lunchkonversationen. Fanns uttrycket ’starstruck’ på den tiden? Nja, kanske inte uttrycket men definitivt fenomenet. Det var givetvis en stor upplevelse att få sitta vid ett ovalt lunchbord med Sören och ’Eleganten’ Gunnar. Vad vi åt och vad de pratade om? Ingen aning, jag var i chocktillstånd.

Copyright Erik Widén
Copyright Erik Widén

Tror att Anders och Bosse med vår kompis Thord Håkansson dök upp på hotellet samtidigt som vi var klara med lunchen. De outtalade tankarna kunde nästan kännas i receptionen: ’Ibland lönar det sig att flyga.’ Thord Håkansson är värd ett eget kapitel som jag återkommer till senare.

’Eleganten’ och ’Lappen’ smider planer
På lördagskvällen hade Solänget ordnat en båttur ut till surströmmings-Mekka Ulvön i Örnsköldsviks skärgård för alla tillresta travmänniskor; ägare, skötare och tränare. Under kvällen noterade jag att Gunnar Nordin drog sig lite undan med en kortväxt ljushårig person. Gösta Lännstrand berättade att den kortväxte var en norrlandstränare som hette Olle Lindqvist och kallades ’Lappen’ men att han var bekant med Gunnar Nordin var inte känt. Men det skulle det bli snart när pop-stallet Nordin – Lindqvist drog igång sin verksamhet. De satt knappast och skissade affärsmodeller vid surströmmingsbordet men skulle förmodligen ha ett seriöst planeringsmöte i anslutning till tävlingarna.

Lappen segrade i Silverörnen med Cirene Bunter, en slitstark märr i en tid som till stor del saknade sto-lopp utan fick tävla mot hingstar och valacker i årgångsloppen. Hon sprang in drygt 400.000 (ca 4 miljoner i dagens penningvärde).

För vår del blev storloppet Silverörnen småtrevligt. Där kördes två kvalheat. Sten tog Knubben till final och där fick Gösta Lännstrand köra Knubben till en hyfsad slant.
Willy Nyström