Prix d’Amérique – släktforskning

I eftermiddag släpps fältet enligt startmetoden ’Fischer Random’ iväg på Vincennes. Om man är på rätt humör ser man möjligheterna i den nära framtiden.

En extrem dröm?

Vi är några som väntar på nedkomsten av Express Express framåt sommaren. Hittills har det gått enligt planen för Global On Fire.

Ända sedan 1959 har jag varit intresserad av släktforskning. Nja, inte så mycket om människor som travhästar. Det året segrade Jamin (och följde upp det med seger i Elitloppet). Jamin var tidens gigant som sannolikt haft goda föräldrar, Dladys och Abner (damerna först). Dladys hade flera framgångsrika avkommor, bl.a. Jamins helsyster Ninia och helbror Odysner samt halvbrodern Querido II.

Ouerido II slutade 3:a efter Roquepine efter hennes första seger 1966.

Ninia lämnade i sin tur hingsten Caprior med segraren 1954 Feu Follet X där Frances Bulwark slutade 2:a.

Sedan kom Capriors helbroder Tabriz som var 3:a efter Roquepine 1968.

Caprior är pappa till stoet Nesmile som lämnade Defi d’Aunou, 3:a 1997 och 1999.

Ett annat namn värt att nämna efter Nesmile är Buvetier d’Aunou som är pappa till Ganymede, Gobernador, Juliano Star och Up and Quick, 2:a efter Maharajah 2014 och segrare 2015.

Källa 

Nesmile är bron mellan Ninia och Global Express men jag återkommer med en mer strukturerad kartläggning mellan 50-tal och innevarande sekel. Rycktes med i släktforskningen och kopplingen till PdA. Med statistik kan allt bevisas har någon magsur sagt.

Readly Express då vem är det och kan han matcha Global on Fires släktskapliga meriter?

Copyright Thomas Blomqvist / Kanal 75
Copyright Thomas Blomqvist / Kanal 75

Jovisst! Hans egna PdA-meriter med seger 2018 och 3:a 2019 är riktigt tunga. Liksom naturligtvis hans fader Ready Cash med segrarna 2011 och 2012 samt 2:a 2014. Men även långt tillbaka på farfars mors … hittar vi Roquepine, Eleazar, Toscan, Jorky …!
Hans farmors far heter Extreme Dream!


Hans Nelén och Johan Dieden
Äras den som äras bör. Uppfödarna till Global on Fire och Readly Express är Hans Nelén resp. Johan Dieden.
Med dessa tunga fakta är det svårt att inte se möjligheterna på Vincennes och varför inte Prix d’Amérique i go’stolen fram på eftermiddagen. Express Express – känn ingen press!

Willy Nyström