'Norsk' fotboll och norsk fotboll

Fredag – lördag såg vi en del på NRK2. Det är 50 år sedan första Tippekampen sändes en lördag. Detta firades med ett urval av 50 års sända matcher från England oavbrutet under ett helt dygn.

Första matchen såg jag med viss nostalgi. Det var Manchester City mot Swansea där en gammal favorit visade upp sig – Trevor Francis. Kul också med en inhoppare som fortfarande är synnerligen aktuell – Åge Hareide. Åge spelade där sin första match i engelska ligan. Skymtade nyss Åge vid EM-lottningen i Bukarest där han inte såg helt missnöjd med sitt lags (Danmark) tilldelning.

Trevor Francis - Copyright Worldfootball
Trevor Francis - Copyright Worldfootball
Åge Hareide
Åge Hareide

För att göra nostalgin fullständig visades i pausen V6-loppen på Bjerke med bland andra Ulf Thoresen. Eller som ATG uttryckte det i reklamen – Väck mig i halvtid!

Idag såg jag i direktsändning Real Sociedad där norske snart 21-årige Martin Ödegaard förutom som strategen på mittfältet, satte Reals fjärde mål elegant skruvad i burgaveln. En annan ung norsk fotbollsspelare gör mål i Österrikiska Salzburg – 19-årige Erling Håland. Här har Norge ett sparkapital i klass med Norska oljefonden under åren framåt. Framgångarna börjar i EM 2020 efter formaliteterna mot Serbien och Skottland/Israel i Nations League.

Erling Håland - Copyright Transfermarkt
Erling Håland - Copyright Transfermarkt
Martin Ödegaard - Copyright Transfermarkt
Martin Ödegaard - Copyright Transfermarkt

Åge har sagt upp sig i Danmark för att efterträda Lasse Lagerbäck i Norge. Tryggare kan ingen förbundskapten vara!

Igår kunde vi konstatera att fotbollsspelarna 1981 helt saknade tatueringar. Startelvorna var numrerade med 1 från målvakten till 11 på vänsteryttern. Första inhopparen 12 osv. Vi påmindes om den tidens frånvaro av filmningar á la baletten Döende svanen och palavrar med domare och linjemän om världens orättvisa. Även rejäla kapningar togs emot med viss förvåning av offret som såg sig omkring efter bollen så att frisparken kunde läggas.

Häromdagen såg jag en europeisk match där bortalaget kvitterade på tilläggstid. Målskytten hade redan ett gult kort men fick hjärnsläpp och började klä av sig springande mot duschen (?). Detta belönade domaren med ytterligare ett gult som totalt blev ett rött. En lagkamrat sparkade i oavgjortsyran av en hörnflagga men hade glömt att han också hade ett gult. Även han nådde upp till kvoten för omedelbar dusch. Jo, matchen slutade 2-2 och jubelidioterna kom undan med blotta förskräckelsen.

Willy Nyström