Norsk visitt ....

Det kör ihop sig

Jag har haft en del ärenden som inte har direkt med trav att göra, på ’att-göra-listan’ i Norge. I veckan sammanföll flera faktorer: vädret, stjärnornas ställning, valutakursen och trav på Bjerke med ett par intressanta årsdebutanter – den stolta mamman C.R. Bedazzleds barn, storebror Mon Petit Cheval och mellansyster Bella Jaam.

Valneviken

På onsdagsmorgonen drog jag iväg från Hässelby. Tack vare gynnsamma vindar nådde jag fram till Åke Walls Valneviken i så god tid att jag kunde stanna till och slå en prat med fru Mona och Åke själv. Åke tog med mig i ett mindre stall och kunde visa upp två andra stolta mödrar med sina nästa nyfödda föl som på lite vingliga ben diade.

Bjerke

Cheval hade spår 8 bakom bilen i ett litet fält och backades direkt ner i kön. På förhand var vi oroliga för att spelfavoriten skulle få ledningen enkelt och strypa tempot. Vår första farhåga uppfylldes direkt men när favoriten väl satt i spets drog han oförtrutet på i högt tempo. Varvet kvar såg Cheval lite fundersam ut som om han tänkte ’Ska de springa så här fort redan i mars?’. Halvvarvet kvar hade den bistra sanningen gått upp för Cheval som erinrade sig att han stod bra inne i ett lopp 24 april och avslutade utan att förta sig till först utanför pengarna.

Bella hade bakspår i ett ungdomslöp med den lovande kusken och ex-jockyn Philip Scott Sönsteby bakom. Från en vilsam löpning i kön i andraspår lättade Sönsteby på tömmarna 600 kvar och trots att avancemanget innebar 4-spår genom sista sväng rundade hon klungan och avslutade rappt hela upploppet. Bakom Bella slip-streamade loppets favorit som avgjorde i god tid före mål. Bella nådde tredjeplatsen på linjen. Mycket duktig!

Loppen kan ni se fram till tisdag på https://rikstoto.no/RikstotoDirekte/RDsisteuke/. Välj onsdag – Bjerke och löp 2 och 6.

Ikonen från Lilleström

Efteråt i stallet tittade Chevals norske uppfödare in för att titta på fölet som nu blivet 10 år gammal. Uppfödaren heter Tom Lund och är i Norge definitivt mer känd som mångårig landslagsspelare i fotboll. Han berättade att hans klubb Lilleström SK firar 100-årsjubileum på söndag. I Lilleström är Tom Lund inte bara känd, han är en ikon som förärats en staty i Lilleström (läs mer om Tom Lund här: http://www.stallmoberg.se/stall-moberg/willyskap415-34404586.

Dagen efter (torsdag) uträttade jag det jag kommit till Lilleström (utanför Oslo) för. Framsidan på den lokala tidningen Romerikes Blad upptogs helt att en matchbild på ’Tommy’. Vid ett par tillfällen fick jag anledning att nämna att jag träffat Tom Lund på Bjerke kvällen innan och då steg jag högt i deras aktning!

Och även Lailas 89-åriga moster Ingeborg som följer all sport och då särskilt fotboll, ville känna på handen som hälsat på Tommy. För Ingeborg finns två spelare som höjer sig över mängden, Cristiano Ronaldo och Tom Lund.

Östensbyn

Igår fredag hade jag en sak kvar innan jag kunde starta turen tillbaka. Vinden hade vänt och var gynnsam så jag hann med en timme på Östensbyn. Jonas berättade att på torsdagen var Cheval som vanligt. Bella var dock lite trött efter att ha somnat efter midnatt. Lunchen sov hon över och det är ovanligt. Nu stod hon och nappade lite gräs i hagen.

Jonas och Anne ägnade tid åt min vidareutbildning i travhästens exteriör för att komplettera mina självstudier i Champion 2 (1968) och Sören Nordins Mitt liv i sulkyn (1982). För första gången fick jag titta närmare på 1-årige Gandalf Jaam, Global Pixies förstfödda. Inte fux som mamma utan mörkbrun och mer lik svartbrune pappa Dream Vacation. Gandalf hoppas vi ska hedra sin mor och trolla fram lagerkransar om några år. Mamma Pixie stod i stallet, rund och fin med ett nytt föl på gång om en dryg månad. Om allt går väl blir det första på Östensbyn efter Prix d’Amerique-vinnaren Maharaja. Jag erbjöds att lägga in några pass i nattvaktschemat när Pixie ska föla men bad om betänketid.

Det kör ihop sig

Jonas påminde också om att Global Skipper och Arnie Dream ska starta på Bjerke på onsdag och på lunchtravet på Färjestad på torsdag: årsdebut för Paleo Pride och Global Tess samt ta-ta! kvallopp för Eraja Jaam. Så under de sista 35 milen började logistikplaneringen för nästa vecka.

Willy Nyström