Mon Petit Cheval drar sig tillbaka.

Kan inte påstå att jag känner Cheval så väl att jag kan sammanfatta hans personlighet riktigt men snart hoppas jag få bli en av gubbarna som han ska ge en fläkt av livet bakom svansen.

Några tillfällen som jag alltid kommer att minnas är de här:

Segern på Åmåls-dagen The Right Way 31 juli 2016. På sista bortre blev han hindrad av en galoppör men fick kontakt med klungen vid utgången av svängen med bra fart. Jag stod tillsammans med några av de närmast sörjande. Tror att det var Anders Rhodin som sa ’Att nu får han nog pengar.’ Historien skulle visa att Anders hade rätt när Cheval skrämde Naglo del Nord och svepte förbi Underpaid Hanover de sista metrarna på Åmåls korta upplopp och vann 70.000 pengar.

Lopparkivet (Kräver Premium)

I årsdebuten i april på Färjestad samma år skulle vi delägare ha ett möte om Monte Major innan lördagstävlingarna så jag var på plats. Hade också ett Hästägarkortsärende att prata med Ken Karlsson om. Spelfavoriter var Fossens Bonus, Uroy och Linslusen A.U. men den dagen var Cheval på särdeles gott humör och brisade in på upploppet ute i spåren för fulla segel till 26 gånger slantarna. I vinnarcirkeln kom Ken Karlsson fram till mig och sa ’Borde begripet att han var klar eftersom du kör från Stockholm t.o.r. bara för detta.’

Se Loppet (Kräver Premium)

Ett annat lopp när jag inte var på plats är Bronsdivisionen på Årjängs storloppsdag 2015. Från spår 7 satsade Jonas på spets och efter 500 kommer favoriten upp och ansöker om att få överta. Notera Jonas’ svar på videon. Och favoriten hette Nadal Broline som just börjat marschen mot dagens 6,5 miljoner. Kanske Jonas borde tagit rygg på Nadal några år.

Håll med om att Cheval är tjusig.

Se loppet (Kräver Premium)

Som Jonas säger kämpar Cheval inte till sista blodsdroppen varje start. Cheval är en klok häst som förstår värdet av att disponera livet och inte bara loppen.

Även om jag är jävig ser jag vissa likheter med min första häst Carné Safari. Gösta Lännstrand var hans skötare från sommaren som 2-åring till vintern som 6-åring. Vid något tillfälle kommenterade jag att han nästan aldrig var skadad utan kunde tävla i stort sett året runt. Gösta svarade: ’Ja, han tar aldrig ut sig och tar det försiktigt om något gör ont.’ Det var också något vi märkte tydligt under 5-årssäsongen på Solvalla när han nått högsta klassen. Vi trodde att han skulle piggna till i annan miljö där ’han kände att han rådde på dem’. Det trodde och bevisade den unge Olle Goop 1970 och några år framåt.

Kommer ihåg en händelse i mitten av 90-talet när jag hade uppdrag på SCA i Sundsvall. Den jag arbetade mest med på ekonomiavdelningen visade också att han var både häst- och travintresserad. När jag nämnde att jag varit delägare i en hyfsad travare runt 1970 som hette Carné Safari tappade han hakan och trodde nog att jag ljög. ’Han hade ju banrekordet för äldre hingstar och valacker på Östersund många år!’

Men så vacker som Cheval var han inte. Be Olle jämföra när ni träffar honom nästa gång.

Willy Nyström