Magnus the Conquerer!

Nyss avgjorde Magnus Carlsen VM i lynsjakk / blixtschack i schackspelets dominerande land Ryssland och där i tsarens
St. Petersburg.

De senaste fem eftermiddagarna har VM i hurtigsjakk /snabbschack (15 minuter per spelare och parti) och blixtschack (3 minuter per spelare och parti) spelats i direktsändning i NRK.

Magnus fick en sällsynt tappstart i snabbschackets 3 varv / dagar och hade en rejäl uppförsbacke att avancera för att skaffa position inför de 2 sista varven. Dag 1 avslutades hyfsat men inför dag 2 var en bra start ett måste. Och det ordnade Magnus och fick häng på täten inför dag 3. Snabbschackets dag 3 blev en match mot målets 18 partier men Magnus nådde bara 5:e-platsen knappt slagen av vinnaren. Magnus var uppenbart besviken men ändå nöjd med avslutningen inför blixtschacket.

Nu gällde 21 partier över 2 dagar. Då visade Magnus sin storhet – bäst när det gäller – och drog iväg med en vass start som ledde till en plats i tätgruppen inför dag 2. Efter en pangstart mot huvudkonkurrenterna som undan för undan verkade tappa självförtroendet var Magnus helt dominant. Efter halva dag 2 var Magnus i täten och släppte den aldrig. Han gick obesegrad genom dag 3 och sopade brädet med tsarens armé. 

Detta var 28-årige Magnus’ 10:nde VM-titel och Magnus räknas nu bland de största stjärnorna i spelets moderna historia.

Man ska inte underskatta betydelsen av segern på Rysslands hemmaplan. Faktiskt fascinerande att se hur arrangörerna låtit åskådarna stå nära spelarna under matcherna. Annars är upplägget under partierna ’största möjliga tystnad’ för att ge spelarna miljö att tänka ostört. Men Magnus med ’norsken’ brydde sig inte.

  1. Norge
  2. Polen
  3. USA
  4. Ryssland
  5. Ryssland
  6. Ryssland

Som bekant hette staden Leningrad under Sovjet-tiden och jag har häromdagen läst ut en bok som handlar om en huligan som växte upp i Leningrad. Den heter Mannen utan ansikte och var mycket intressant. Visserligen kan jag inte bedöma sanningshalten i det som berättas men definitivt intresseväckande. Undrar vad huliganen tänker ikväll?

NRK

Willy Nyström