Lugnet själv

Häromkvällen slets jag liksom alla fotbollsälskare i Sverige mellan hopp och förtvivlan, ja med ett undantag förstås: Sveriges Colin Todd som han betraktade sig själv i början av 70-talet som mittback i AIK när han som Spånga-uppväxt gärna besökte Solvallas E-läktare. Numera är han också travhästägare och visst är vi födda med viss optimism.

När pinan äntligen var över vacklade jag upp och fäste en blodtrycksmätare om överarmen. Pulsen hade då gått ner till 101 per minut (annars sällan över 60 efter att ha slappat i fåtöljen ett par timmar) och blodtrycket 178/86. (Morgonen därpå mer normala 126/61.) Som framgår av intervjun är Todd (69 år) hjärtopererad, har tidigare konstaterats smittad av Covid-19 och nu dubbelt vaccinerad. Mot vad?

Dubbla ribbträffar, drösvis med inlägg, två mål och ett kollektivt svenskt nagelbitande. Då satt Hasse Backe lugn i båten under onsdagens drama.
”Vadå kris!? Vi har el, vi har vatten, vi har mat. Inte fan ser jag någon kris”, säger Backe om regeringskrisen. 

Foto Jonas Ekströmer / TT / TT nyhetsbyrån.
Foto Jonas Ekströmer / TT / TT nyhetsbyrån.

När resten av Sverige satt och bet på naglarna mot Polen var Hasse Backe lugnet själv. Är han lika oberörd av annat som svenska folket oroar sig för? Regeringskrisen? Pandemin? Och vad tycker han om det svenska spelet? Här svarar tv-experten.

Sveriges gruppseger, Dejan Kulusevskis inhopp och Robert Lewandowskis mål och ribbträffar var förstås de stora snackisarna efter matchen mot Polen.

Men inte långt efter kommer Hasse Backes lugn.

– Känslan efter 45 minuter är att det här är ganska enkelt, det här var inte så svårt. Total kontroll, sa TV4-experten, på plats i S:t Petersburg som bisittare under hela matchen, i halvtid.

”Ser vi samma match?”, twittrade någon.

”Backe har ju tappat det helt”, skrev en annan.

”Jag vill höra Backe förklara hur det ligger till i regeringskrisen”, twittrade en tredje.

Du typ välte internet, Hasse?

– (Skratt) På grund av att man är lugn. Det är bra, det är bra.

Efter att en kompis ringt och berättat om ”stormen” i sociala medier valde Backe på torsdagen att se om andra halvlek.
– Efter att ha gjort det tycker jag inte att jag hade någon anledning att inte vara lugn. Förutom Polens två mål hade de, snällt räknat, två distansskott från positioner som inte var speciellt bra. Och så hade vi Lewandowskis dubbla ribbträffar i första.

Foto Peter Wixström
Foto Peter Wixström

Vad säger du om Sveriges halva av slutspelsträdet kontra den andra?
– Där ser man vad gruppsegern betyder, att slippa Belgien och de gängen på den andra halvan.

Hur långt går Sverige?
– Kvartsfinal.

Vilka vinner EM?
– Frankrike.

Med tanke på vilket lugn Backe spred i onsdags tänkte vi att han skulle få ge sin syn på några andra saker som svenska folket oroar sig för de här dagarna, som ...
... regeringskrisen?
– Vadå kris!? Vi har el, vi har vatten, vi har mat. Inte fan ser jag någon kris.

... pandemin?
– Man ser ju ljuset nu. Där har det funnits en oro för egen del då jag gått igenom en hjärtoperation och grejer. Nu är jag dubbelvaccinerad, har haft corona och har en satans massa antikroppar. Jag känner mig säker.

Copyright - Det här är ett utdrag från en artikel hos Aftonbladet - Den kan läsas i sin helhet här

Efter att ha läst intervjun ser jag lugnt fram mot EM-finalen. Selektiv perception i guld!
 
Willy Nyström