Konstkupp i Vällingby ...

låter kanske lite väl dramatiskt när Laila fann två äldre inramade färgbilder på travekipage på Läkarmissionens second-hand i Vinsta i går (lördag). Bilderna är dessutom signerade ’EA’, alltså Einar Andersson, vår legendariske hästfotograf, så min omedelbara bedömning att detta var en kupp för en travnörd, står fast.

Tavlorna är nu återbördade till travhistorien (alltså hemma hos mig) och jag har med operationsinstrument frilagt bilderna med Einars fingeravtryck ur ramarna. De på Antikrundan skulle kalla detta ett brott mot lagarna hur antikviteter ska behandlas men vad gör man inte för att dela med sig av fynden.

Bilderna är tagna 1957 i samband med Elitloppet. Den första föreställer italienske hingsten Tornese med (såvitt jag kan se) hans tränare och kusk Sergio Brighenti och den andra Smaragd med tränare och kusk Sören Nordin.

I hastigheten har jag snott ihop lite fakta från vinden och nätet.

Tornese är född 1952 efter den franske hingsten Tabac Blond.

Hans tidiga tävlingskarriär som äldre hade förmodligen varit ljusare utan att ideligen behöva möta ett år äldre stoet Gelinotte. Hon såg till att vinna Elitloppet 1956 och 1957.

Men Tornese tillhörde världseliten i många år.

I Prix d’Amerique var han med där framme utan att kunna vinna.

1959 3:a efter Jamin och Icare IV.

1960 2:a efter Hairos II med Jamin som trea.

1961 2:a efter Masina med Jocrisse som trea.

1961 segrade han i European Grand Cirquit.

I Gran Premio della Lotteria segrade han 1957, 1958 och 1962

Sergio Brighenti var under många år Italiens framgångsrikaste tränare och kusk. Hittade ett klipp på Youtube med Tornese och Sergio.

I Sören Nordins ’Spänn banden’ från 1959 får jag uppfattningen att stoet Smaragd var den mest kapable Sören tränat till då. Alltså bättre än Scotch Fez, Frances Bulwark och Märta Rappson. Tyvärr också nervig. Jag såg henne aldrig tävla men har ett diffust minne av att hon var preliminärt anmäld på Solvalla vid ett tillfälle 1959 men struken i samband med definitivanmälan.

Smaragd var född 1951 och tävlade på Europa-elitnivå fram till 1958. Lovar att återkomma med mer fakta.

Willy Nyström