6.3 Ju förr desto bättre: handplockat

I senaste numret av Sulkysport finns Håkan ’Lillis’ Olssons senaste krönika. Den handlar om han organiserade ett gästspel på Vermos föregångare Kottby som faktiskt låg rätt centralt i Helsingfors.

Copyright Håkan Olsson och Sulkysport

När Anders Gunsarfs och jag var med våra klasskamrater i Posten på 5-årsträff i Helsingfors 1970 tog vi en promenad från hotellet till Kottby travbana. Väl framme kikade vi först på banan som såg ut att vara 1.000 meter men helt utan dosering. Inga ekipage var ute men visst funderade jag hur kuskarna bar sig åt genom kurvorna. Hade de med sig burkslavar i vagnen som när man tävlar i mc med sidovagn? Mest fascinerade var vi av startbilen. Den var ursprungligen en långsamvagn där man monterat två vingar som reglerades ut och in med en vev av personen i vagnen. Uppenbarligen fästes hela anordningen på en bils drogkrok. Själva bilen såg vi inte men personen som skötte veven måste ha varit en riktig äventyrare. Om det dessutom fanns slukhål i banan som Sören Nordin upptäckte får man hoppas att bilens förare i barmhärtighetens namn styrde undan.
 
Jag vill understryka att jag inte vill göra mig lustig på bekostnad av finsk travsport. Orsaken antar jag var att det då inte fanns pengar i det finska travet som kunde jämföras med de svenskt trav kunde disponera 1970. De som fanns var kanske öronmärkta för en helt ny bana i Helsingfors som sedermera blev Vermo.

Tidsbilder
 
Nu kommer jag också ihåg en tidsbild i backspegeln en tidigare tränare gav mig ungefär då. Han hade börjat arbeta i travstall i slutet av 40-talet. Då fick han handplocka hästlortarna i boxarna för att inte i onödan få med sig torr halm. När han såg min tvivlande blick sa han lugnt ’ … men idag finns det helt andra pengar i sporten.’ 
 
Detta var alltså 1970 och faktum är att detta relativa välmående i svenskt trav, är samma som Björn Sjöström berättar om. 
 
Å andra sidan kommer jag också ihåg något som Stig H sa vid någon tidningsintervju ungefär samtidigt. Tror att det var när han fick kontakt med Stall Traviata och Sandemar när hans tränarrörelse fick helt andra förutsättningar. Innan dess kunde han tydligen sitta i startvolten bakom en häst och fundera över hur momsen som förföll imorgon skulle betalas. Knappast den fokusering som spelarna förväntar sig hos den kusk som han just spelat på.

Willy Nyström