Jean-Michel vs Björn

Herrarna Bazire och Goop hade ju en match förra söndagen som herr Goop vann. De har kämpat många gånger och jag kommer ihåg en som utspelades på Solvalla för drygt 10 år sedan. Även den gången segrade Björn på självaste Elit-loppssöndagen.
 
’Se Sundbyberg och sedan dö!’ 
Sedan var det dags för 4-åringseliten för ston. Faktum är att jag var ovanligt lugn när bilen började rulla. Har man en startsnabb häst och aspirerar på andrapriset behöver man inte hetsa upp sig. Tyckte t.o.m. det var ok att låta Mikael stå bredvid på E-läktaren under loppet.

Björn lät Pebbly dra iväg från fjärde som susade till spets. Björn sänkte tempot till förrädiska 14,2 första 500. ’Je suis maitre’ (fritt översatt: ’jag har björnkoll’) tänkte Bazire och började fundera över kvällens meny och passande vin medan han lät urstarka Save the Quick ställa in sig i kön snett bakom Pebbly. En avkopplande sight-seeingtur i drömläget näst längst fram i andraspår. Vid utgången av Sundbybergssvängen passade Björn på att visa Jean-Michel var Duvbo låg. ’Se Sundbyberg och sedan dö!’ tänkte Björn och lättade på tömmarna medan Jean-Michel beundrade Shell-macken i slutet på Järnvägsgatan.

(Hur i hela friden kan jag påstå att jag vet vad Bazire tänkte, undrar ni? Jo, det fick jag reda på en kväll i början av mars i Nice 2015. ’Va, en barrunda med Jean-Michel!?’. Nej, jag var med på en weekend-resa till Grand Prix de Cote d’Azur och lokal reseledare var Save the Quicks tidigare skötare och dotter till tränaren Åke Kristoffersson, Cecilia Kristoffersson. Hon pratade med oss deltagare för att få veta mer om vars och ens koppling till travet. När jag nämnde Pebbly svarade hon ’Jo henne känner jag till mycket väl! Och Björn som fintade upp Bazire på läktaren!’ I stallet efteråt var det mördande blickar och mycket mutter.)

Pebbly inledde första 1000 på 15,1 och sista 500
– med Save the Quick i tredjespår genom kurvan
- på 10,7 räckte till seger med en längd.

Länken Del fyra - Pebbly (stallmoberg.se)
 
Fotnot
’Se Sundbyberg och sedan dö’ är ett stycke Neapel-inspirerad poesi som ni kan lyssna till här.

Willy Nyström