Isbjörnen Trygve

Den här månaden är V75 faktiskt sportsligt lite avslaget. Vincennes suger åt sig mycket av intresset och Jonas’ travare laddar fortfarande ett tag i väntan på våren med lätta fina banor.

Nej, Trygve är inget kallblod som jag tänker bjuda på.

Ni har kanske hört uttrycket Slow TV som jag tror att NRK var pionjär med när de producerade dygnet-runt sändning med Hurtigrutten från söder till norr.

Under 9,5 dygn följer programmet oavbrutet en turistgrupp på båt runt Svalbard med många inslag av tillbakablickar i Svalbards historia. Den spelades in senaste augusti och visas ’direkt’ 177 dagar senare. Vi har sett mycket av färden som delvis är utelämnat åt vädrets makter och isbjörnarna.

I förrgår kväll såg vi en av guiderna berätta om sina 7 år på Svalbard. Den här guiden heter Stian och har som sin huvuduppgift att skydda turisterna vid landbesök för isbjörnar. Han tillsammans med de andra guiderna landsätts först och studerar om området är fritt från isbjörnar. Om så, går Stian upp mot en lämplig höjd där han har bättre utsikt över grannskapet och stannar där med sitt gevär under de 1 – 2 timmar som turistgruppen tillsammans med de andra guiderna är i land. Stians uppgift är att varna gruppen om någon isbjörn är på väg mot dem och skrämma bort isbjörnen med varningsskott. Häromkvällen 21.45 höll Stian ett fördrag som är kul med många bilder och videos. Föredraget håller på till ca 22.30 och är tillgängligt på www.tv.nrk.no. Mycket nöje i väntan på våren!

Heavy Metal
Jo, så ett tillägg till förra veckans text om ålder:

I veckan var jag tvungen att gå till tandläkaren, hade tappat en bit av en gammal plomb. Även hos min tandläkare pågår ett generationsbyte och jag blev hjälpt av en yngre kvinnlig tandläkare. I bakgrunden hördes musik. En bit på vägen i undersökningen konstaterade hon att jag tillhörde Heavy Metal-generationen. Kände mig smickrad och trodde att hon skulle byta bakgrundsmusik. Möjligen märktes det. Hon förklarade att när hon gick på Tandläkarhögskolan fick de emellanåt patienter i min ålder där borrhålen fyllts med amalgam – Heavy Metal-generationen!

Willy Nyström