Inte bara staketkuskar ...

De senaste dagarna har jag varit på en mindre travturné. Började på Axevalla i fredags och avslutades på Årjäng igår.

Där upptäckte jag att Jenny Nordensson startade sin välstammade Tennis i Stoeliten. Jenny är dotter till Bertil Nordensson som jag blev bekant med i slutet på 60-talet. Tänkte att Bertil kanske var på plats också men såg först loppet. Tennis verkar vara en hedersmärr men motståndare som Some Summit såg jobbigt ut. Tennis fick rygg på ledande favoriten Some Summit, i mina ögon perfekt. Men i stallkurvan med knappa varvet kvar styrde körande Mikael J Andersson ut 38-taggaren i dödens utanpå 12 för 10-favoriten och då bedömde jag att loppet var mer eller mindre kört för Tennis. Men ack så fel jag hade. På upploppet kopplade Tennis grepp på Some Summit men fick till slut ge sig för Evin Boko. Ändå klart imponerande!

Senare fick jag tillfälle att gratulera Jenny till Tennis’ insats och frågade vad Jenny tyckte om kuskens styrning. ’Han körde enligt mina instruktioner. Hon går sämre i ryggar.’ sa Jenny utan att tveka. När detta var utklarat pratade vi om Bertil som just då var i Deauville i Frankrike. Då kommer Erik Berglöf som körde Quantanamera, fram till Jenny, gratulerar och säger att han inte fattade hur Micke kunde välja att lämna vinnarhålet. I det läget var Berglöf var uppenbarligen nöjd med Micke J:s drag men erkände att han haft fel. Inte bara staketkuskar som jag begriper allt utan även dubbla elitloppsvinnande kuskar kan göra missbedömningar och inte förstå en kusks agerande efter en tränares körorder.

Axevalla


Fredagkvällen på Axevalla var solig och varm och fylld med förhoppningar och förväntningar från ägare, tränare och supporters till de 70-tal 4-åriga stona som skulle försöka kvala in till finalen i StoChampionatet. Efter första uttagningsloppet hörde jag en uppenbart glad och lättad Petri Puro svara en gratulant att det var skönt att första steget gick bra för Cash Crowe. Vår Global Tess fick nu möta rejäl konkurrens och hennes orutin lyste igenom även om orken var godkänd.

Efter tävlingarna vidare till Östensbyn norr om Vänern. Jag var först framme halv ett på natten. Hästbussen med Tess kom en halvtimme senare eftersom Jonas hade åtaget sig en sträcka i spermatransportstafetten till Valneviken.

Morgon i Östensbyn

Jag vaknade strax före 7 i Jonas’ och Annes gästhus och fixade frukost i köket. Utanför slöade några lediga travhästar i hagarna. Närmast köksfönstret hjälpte Mon Petit Cheval och Dante Jaam varandra att hålla efter kleggen som börjar bli besvärlig nu. Framåt 8 hade Jonas och Anne tagit in haghästarna till frukost och lite skugga. Själv tog jag en rogivande promenad i de skogiga omgivningarna. Morgonen var solig och vindstilla. Under tiden åt Jonas och Anne sin frukost.

Sedan tog vi en promenad bland hagarna och fick hälsa på de månadsgamla och nyfikna fölen efter Maharaja, Raja Mirchi och Broadway Hall. Jonas skissade också idéerna till förändringar av träningsanläggningen. Jonas kommer att utveckla dessa. Hur som helst innebär de klara förbättringar som jag ser de.

Förmiddag i Valneviken

Mina tidigare medägare i Stall K2, Mikael och Peter i Årjäng, hade sänt sitt fina och välstammade 4-åriga sto Kisiwa Tano till Valneviken för att bli mor till en ny stjärna. Planeringen hade kört ihop sig lite och Ready Cash-hingsten Bold Eagle var upptagen och överlämnade förtroendet till sin nära släkting Djali Boko. Kisiwa hade blivit inseminerad på morgonen och detaljerna inför detta hade stämt väl. Åke Wall var optimistisk och detta fick jag framföra till Mikael och Peter när jag träffade dem i Årjäng. Mona och Åke bjöd in mig på kaffe på sin veranda någon kilometer från stallet och med utsikt över den stora hage där de nyblivna mammorna höll ett öga på sina busfrön.

Eftermiddag på Årjängstravet

Vädret var idealiskt med sol och vänliga fläktar. Redan vid halv 3-tiden var platserna fyllda med pic-nic-ande människor. Det blev till slut nästan 15.000 som fick njuta av travet när det är som bäst – bra sport, fina förutsättningar och avkoppling i naturen en nordisk sommardag när den också är som bäst. Årjängstravet är svårt att slå då!

Publikfest redan 1961
.. Liksom 2017 - Foto Tommy Ekström
.. Liksom 2017 - Foto Tommy Ekström

Efter småpratet med Jenny Nordensson och prat med många bekanta på stallbacken hade jag fortfarande inte sett skymten av Mikael och Peter. De fanns där men uppe på verandan till toto-byggnaden där de deltog i något evenemang som de bjöd in mig till. Där var också Mikaels Malin och under ett par timmar hann vi fyra återuppliva många minnen från tiden i Stall K2 mellan loppen.

Jag kunde också framföra förhoppningen från Åke Wall att detta skulle lyckas. Om Åke avsåg att Kisiwa skulle bli dräktig eller också bli mor till en stjärna är jag osäker på men vem brydde sig igår.

Dante dagens höjdpunkt

Jag tycker att Dantes kamp upploppet ner var dagens sportsliga topp. Synd att han bara blev tvåa.

’Va, han vann ju! Det visade ju målfotot!’

’Jaha, den Dante. Visst, han Boko var också duktig men jag tänker på Dante Jaam. Hade upploppet varit lite längre hade han nog hunnet fram till vinst.’

Ja, vi är så vi travhästägare. Om inte direkt enögda så utrustade med visst tunnelseende.

Dante Jaam - Foto Tommy Ekström
Dante Jaam - Foto Tommy Ekström

Kväll i bilen till Hässelby

Det kan tyckas att en biltur från Årjäng till Stockholm kan bli seg men efter ett dygn med sådana här upplevelser är 4 timmar i sommaraftonen nästan ensam på E18 ren avkoppling. Sa jag 4 timmar? Det måste varit mer.

Willy Nyström