Hugskott från helgen

Under sändningarna från Solvalla i helgen rinner det upp en del minnen och funderingar med viss koppling till dagen. Ett par av dessa var …

Inför helgen

Att skriva kapitlet om forna Elitlopp var riktigt kul. I torsdags tog jag fram Solvallaprogrammet till årets Elitlopp och bläddrade fram till sidorna med tidigare segrare och tänkte tillbaka till 1959 och därifrån framåt och noterade segrare som gjort intryck på mig personligen. Med hjälp av Travrondens Vinternummer sedan 1957, Travets Årsrevy, Sulky och Sadel och några till mer kortlivade och med stöd av www.travsport.se samt google kan man få ihop en hyfsat sanningsenlig text på 4 – 5 timmar. Slutligen lite grävande (bokstavligt) bland Valla-programmen på kryploftet för att hitta illustrationer till texten. Programsidan från 1962 är en pärla som GW eller någon forskare kunnat använda för att styrka en skuld eller tes. Tittar man noga ser man att tvåan för Eidelstedter är överskriven med en fet etta och den ursprungliga ettan för Brogue H kompletterats med ett par snirklar till en elegant tvåa.

Mot slutet blev texten mer lik ett par insnöade travhabitueér som gafflar om franskt eller amerikanskt är bäst. Argumentationen närmar sig lågvattenmärket när ’amerikanen’ slår frivolter på logikens bakgårdar. Faktiskt riktigt kul!

Årets Elitlopp slutade som nu alla vet med fransk seger före amerikanskt silver. Eller med ’alternativa fakta’: Amerikas bäste representant slutade efter en heroisk insats som knappt slagen tvåa medan den bästa franska representanten slutade åtta från slutet.

Folksams filial på E-läktaren: ’Sveriges Colin Todd’ och ’Bänkenbauer’

Långt tillbaka berättade jag om bröderna på E-läktaren som hade häst hos Wallner-Lindstedt. Den yngre brodern Jan kände jag till utseendet från Norra Real. När vi någon gång i mitten av 60-talet blev närmare bekanta på E-läktaren hade Janne börjat arbeta på Folksam. I olika internutbildningar träffade Janne några som också avslöjade sitt travintresse.

Den ene var mittback i AIK och hade den engelske landslagsmannen Colin Todd som föredöme. I en mindre krets hade han benämnt sig själv som Sveriges Colin Todd. Det var den numera välbekante fotbollskommentatorn Hasse Backe som ofta fick prioritera allsvenskan framför Valla på söndagarna. ’Todd’ är fortfarande med i travet som hästägare, senast intervjuad inför Kungapokalen om National Prince. Hästen var ute i lördags på Valla och efter kuskarnas förhandling om spets fick Todds häst vinnarhålet. Tyvärr var positionen tvåa på innerspår inget vinnarhål i det loppet. Passas nästa gång!

En annan Hasse spelade i Bajen med efternamnet Cederfalk. Han hade Franz Beckenbauer som förebild men hade en period när Bajen-tränaren sökte andra lösningar och placerade Cederfalk på reservbänken. Då fick han tilltalsnamnet Bänkenbauer.

Willy Nyström