Hester ...

förekommer ofta på www.stallmoberg.se. Jag vill gärna uppmärksamma en ung norsk kjempe med ett brinnande intresse för hästar och hur de rör sig. Hen har rönt uppmärksamhet och stor beundran även långt utanför Norges gränser. 

Nej, hen är inte Cecilia Braekhus som sopat rent på kvinnor i boxningsringen i hela världen och som fått statsminister Erna Solberg att tillåta proffsboxning i Norge. På den punkten har kvinnorörelsen framgång i Norge. 

Copyright http://www.boxeodecolombia.com
Copyright http://www.boxeodecolombia.com

Den jag tänker på är Magnus Carlsen som är världens bäste schackspelare. Dagligen tänker Magnus på vita och svarta hästar. I dessa dagar utkämpar han en matchserie där han försvarar sin världsmästartitel mot en amerikansk utmanare. Kampen sänds i realtid på NRK1 eller NRK2.

Copyright Aftonbladet - FOTO Urban Andersson / URB

Vi vet alla att det finns sporter som klassas som materialsporter underförstått att en hyfsad plånbok ger möjligheter att gardera sig mot nederlag genom att använda rätt utrustning. I vissa sporter är konkurrensen svag beroende på var man är uppväxt. I Norden gynnas vi av naturen då vi vaskar fram skidåkare. Men Magnus valde tidigt att bli bäst i en gren där spelplanen utgörs av ett bräde med 64 rutor med 16 vita och 16 svarta spelpjäser. Schack spelas i alla länder och alla har möjlighet att pröva på. Och Magnus är bäst!

Inget nedsättande om Marit Björgen, Therese Johaug, Petter Northug eller Johannes Hösflot Kläbo men jag tycker ändå inte att Magnus uppskattas efter förtjänst i sitt fädernesland.

Willy Nyström