Hareide tapte ...

var i fredags den stora nyheten i Norge. Ni svenskar som förundrat uppfattat att Åge Hareides danska fotbollslandslag förlorat behöver upplysas.

Copyright Daily star
Copyright Daily star

I Sverige har väl ingen missat att vi haft ett riksdagsval för gud vet hur länge sedan. Själv kommer jag ihåg att jag följde valvakan på ett hotell i Lilleström efter att ha sett Categorical kämpa mot övermakten på Bjerke i norska derbyt.
Och det var snart två månader sedan!

Nu kämpar 8 riksdagspartier mot mål där alla verkar ha fastnat i klungan i ett lopp där övertaktiska kuskar sitter i sulkyn. Undrar om vi inte vid närmare okulärbesiktning av norska stortinget kan se paralleller. Hör här!

Knut Arild Hareide

Copyright Kristelig folkeparti
Copyright Kristelig folkeparti

Vid stortingsvalet för ett år sedan fick Höyres (’Moderaterna’) Erna Solberg uppgiften att bilda regering. Erna hade då regerat Norge i 4 år tillsammans med Fremskrittspartiet (’SD’), Venstre (’L ’) och Kristelig folkeparti (’KD’). Men den här gången fick Erna inte med sig KrF i båten utan fick förlita sig på att KrF-ledaren Knut Arild Hareide satt still i räddningsjollen och KrF stödde regeringsförslagen i Stortinget (’Riksdagen’). KrF hade nu en äkta vågmästarroll trots sin litenhet med strax över 4% i valet

Så förflöt politiken i nästan ett år tills Hareide ledsnade och inom partiet tog upp förslaget att förhandla om att bilda regering tillsammans med Arbeiderpartiet (’SAP’) och Sentrumspartiet (’C’).

Den senaste månaden har Hareides KrF debatterat partiledarens förslag. I fredags hade KrF landsmöte där de lokala delegaterna röstade om vilket ’block’ man skulle öppna förhandlingar med. Det blev en knapp seger för de som föredrog den borgliga regeringen och förlust för de som anammat Hareides idé om att vända sig till den socialistiska oppositionen.

Som konsekvens avgår nu Hareide som partiledare. Av de 198 delegaterna som röstade lade 96 sin röst på det borgliga ’blå’ alternativet och 90 på det socialistiska ’röda’ alternativet (2 lade ner sin röst). Om de blanka röstat rött och två blå gjort samma hade Norge snart haft Jonas Gahr Störe från Arbeiderpartiet som regeringschef. Snakk om målfoto! Allt i direktsändning i tv under 7 timmar.

Undrar vad Annie Lööf och Jan Björklund tänkt i helgen? Kanske glida med mitt i fältet och avvakta luckan som kommer inom de närmaste 4 varven (åren)?

Och hur tänker Ebba Busch Thor med även norskt medborgarskap och ’Kristelig’?

Copyright NyaDagbladet
Copyright NyaDagbladet

Från vanligtvis felunderrättad källa har jag nåtts av uppgiften att talmannen Andreas Norlén på måndag släpper nyheten att Riksdagen öppnar Open Stretch som nytt grepp. Om inte det tar skruv öppnas dubbla Open Stretch om ytterligare en vecka. Vad detta ska innebära rent praktiskt ville källan inte läcka.

Och för oss andra kanske en påminnelse om att rösta när tillfälle bjuds.

Tanken har också slaget mig att talmannen har fler konstgrepp att ta till. De kan liknas vid banveterinärens uppgift att noga följa travarna i provstarterna minuterna före loppet och plocka bort de som inte är i tävlingsmässigt skick. Talmannen kommer att välja en tänkbar kandidat, t.ex. Kristersson, och skicka in honom i lejonets bur – riksdagen – för att avgöra om denne kan accepteras. Liksom i gamla Rom gjorde åskådarna tummen ner om så inte var fallet. Här tar banveterinären hjälp av de spelande åskådarna på publikplats. Demokratiskt så det förslår.

Om inga kandidater passerat banveterinärens argusöga och lejonen återstår att skriva ut en ny proposition, Norléns minneslöp, med underrubriken Extraval med extra allt.

Norway here I come (?)
Varför mitt stora intresse för norsk inrikespolitik? Sedan många år har jag övervägt allvarligt att emigrera till Norge. Då vill jag veta var jag hamnar bortsett från närheten till Jonas’ stall i Säffle kommun. Min sambo Laila är redan norsk i själen och ut i fingerspetsarna. Hade gärna sett att Catten vunnit norskt derby för att som färsk immigrant ha ett samtalsämne att ta upp när det faller sig lämpligt.

Inför ett tänkbart extraval har jag några tips till de som ska ta fram sitt partis valparoller. Slopande av reavinstskatten är en klar röstfångare i den växande pensionärsskaran generellt. För oss som vill emigrera, t.ex. till Norge, vore åtgärder som justerade växlingskursen mellan den svenska och norska kronan, ingen dum tanke. Att sälja hus och få betalt i SEK och köpa i NOK innebär idag en uppförsbacke. En solig slätt och medvind skulle jag föredra.

Ett steg i västlig riktning har jag tagit.

Ett nödvändigt ont är bokföring, protokoll och annat för att en ideell förening ska fungera, men ack så trist. Tid tar det också.
Detta och mitt engagemang i Solvalla Veteraner har gått ut över min hobby, att skriva på www.stallmoberg.se. Nu har jag tagit konsekvenserna av den insikten och med ålderns rätt lämnat över uppgifterna i styrelsen till andra (= avgått).

Willy Nyström