Återblick i Willys historia - Gunnar Jerrestam medverkar i V75-klubben.

’… och Travvännen Gunnar Jerrestam
Gunnar Jerrestam och jag träffades i mitten på 80-talet i vårt arbete att sälja och implementera datasystem. Någon gång i början på 90-talet möttes vi av en händelse i ett köpcentrum i Hässelby och insåg att vi bodde en kilometer från varandra. De kommande åren träffades vi då och då som man gör när man handlar i samma butiker. På min joggingrunda på söndagar passerade jag Gunnars hus och ibland var Gunnar ute med sina egenuppfödda hundar.

Men så, i en trappa på Solvalla lördagen 3 oktober 2009, dagen innan Pebblys Oaks, tyckte jag mig skymta Gunnar (!?). På söndagen en vecka senare träffade jag Gunnar med sina hundar och frågade om han varit på Solvalla förra helgen. Och det hade han eftersom han gärna såg de större årgångsloppen. Han hade varit och var hästägare. Då tyckte jag att det var dags att berätta att det var jag också. ’Jaha, vad heter din häst?’ – ’Pebbly.’ - ’Va´ sa du???’.
Ja, så benade vi ut vårt gemensamma intresse trots hundarnas otålighet.

En fika med Olle
StoDerbyts final 2010 kördes på Derbysöndagen. Pebbly skulle för första gången övernatta borta. Detta fick jag veta vid tävlingarna på Eskilstuna 17 augusti, samma dag som Monte Major startade där.

Innan tävlingarna letade jag efter Olle på stallbacken - som var uppsatt på flera hästar - för att höra hur logistiken planerades inför Derbyhelgen. Fann inte Olle men Björn, som sa att Olle fanns i tränarnas/kuskarnas omklädningsrum. Björn såg min tvekan men sa att det var ok att gå in. Där finns också ett kafé för de aktiva. Därinne satt delar av landets kuskelit vid småbord och det var nästan tyst. Här satt alltså kollegorna och konkurrenterna med kaffe och mazarin. I den mån det förekom samtal var det med små bokstäver. Jag tassade fram till bordet där Olle satt tillsammans med Roger Walmann och hälsade försynt på giganterna. (Nästan en ’déja vue’ från lunchen i Ö-vik med Sören och Gunnar Nordin för 41 år sedan).

Efter att ha fått beskeden från Olle om Pebbly vände jag mig till Roger W. En tanke hade sipprat upp. ’Hur är läget med Ashado Boko (anmäld i samma lopp som Monte Major) idag?’ Förtydligade bakgrunden till min plötsliga fråga: ’Gunnar, en bekant som bor nära mig har en del i Ashado liksom jag har del i Monte Major. Därför är det viktigt att Major är före Ashado i mål när vi ses nästa gång på
Ica.’ Prestigen framför delikatessdisken! Ja, som ni läst ovan under U3 i E3 vann Major och tvåa blev (cliffhanger ….) Ashado Boko! Med lätta steg gick jag och handlade när jag kom hem.
 
Global Mon Chichi
Global Mon Chichi segrade inte direkt obekvämt i sin debut 4 oktober 2010 på Färjestad.

Copyright ALN/Färjestad
Copyright ALN/Färjestad

I andra starten på Örebro blev hon tvåa, slagen av (cliffhanger ….) Ashado Boko!. Nu insåg jag att Coop hade större sortiment än Ica och att det var läge att byta.

Nej, jag bytte inte matvarubutik för att slippa träffa Gunnar framför delikatessdisken.
Vi gläds åt varandras framgångar på banan eftersom vi älskar travet.
Ibland snor vi någon prisplacering för varandra men vi räknar med att det jämnar ut sig i det LÅNGA LOPPET.’

Gunnar Jerrestam säkrar återväxten
Efter att Gunnars Ashado Boko slutat tävla och gått till avel såg Gunnar till att återväxten i svenskt trav inte glömdes. Projektet med namnet ’Nya Örjan och Björn’ har startat.

Gunnars dotter har taget bilderna på 8-årige Pontus och 5-årige Joey när de bygger sin framtid på Solvallas Ponnytravskola. Pontus har utbildats i tre år och säkert inspirerat lillebror som nu går första året. Gunnar berättade om att han känner en i Backlura som har travhästar. När Mon Petit Cheval och Global Skipper startade i V75 på Romme för några veckor sedan tyckte Pontus att han kunde få köra den ena eftersom morfars bekant hade två. Detta har jag framfört till Jonas. I så fall skulle jag rekommendera Pontus att börja med Mon Petit Cheval ’som är som en bil’ säger Jonas. Global Skipper har inte nått så långt ännu men du ’Örjan’ har säkert handlaget att få Skipper att glida runt tills hans styrka ska tala på upploppet. Men jag tycker att vi väntar till i vår. Ni kan också veta att Jonas vann sin första stora seger som 11-åring bakom ponnyn Lafiette. Så när ni träffas kan ni utbyta erfarenheter.