4.19 Global on Fire 2014

Efter Fires seger i Axel Jensen Minneløp steg jag i aktning hos Lailas släkt och vänner i Norge. Framför allt Lailas onkel Thorleif var imponerad. Thorleif var sedan långt tillbaka på 50-talet en stadig gäst på Bjerke och bodde med sin fru Liv bara en dryg kilometer från Bjerke. Lite genant var det ändå att jag inte var med på Bjerke när Fire segrade.

Fire hade haft sin tävlingssäsong från april till november och sprunget 16 lopp. Nu skulle hon få ta det lugnt till nyår och sedan starta förberedelserna för 5-årssäsongen.

Diamantstoet

Nu var Diamantstoet i Jonas´ sikte med final på Solvalla på lördagen i Elitloppshelgen.

I årsdebuten 31 mars på Färjestad mötte Fire rätt kvalificerat motstånd. Hon slutade 5:a på 14,1a/2140. Segrade gjorde Bar Plombier före Hubbubs bror Lovelock på 13,0a. Men nu är vi framme i nutid enligt ATG:s sätt att se det så den här starten finns tillgängligt i lopparkivet. När Jorma styrde på varvet kvar med Bar Plombier och mosade motståndet på sista bortre, blev Fire fast bakom ’moset’ och fick fritt in på upploppet när loppet redan var avgjort. Fire avslutade spänstigt och med en del sparat.

Första försöket att kvala in till finalen

Knappa två veckor senare var det dags för försök till Diamantstoet på V75 på Eskilstuna. När jag träffade Jonas och Anne på stallcaféet var jag lite irriterad eftersom jag knappt blivit insläppt på stallbacken. Vid bordet satt också Martina Lunde (Pebblys skötare) som idag passade motståndaren Conrads Elsa. Jag slog mig raskt ner på den lediga stolen som strax visade sig inte vara helt ledig eftersom kaffebäraren Magnus Jakobsson kom med full bricka. Nåja, det fanns andra stolar att tillgripa. Jag förstod att kombattanterna Magnus och Jonas inte ville prata lopptaktik så med hjälp av Martina och Pebbly ledde jag över samtalet på Flemming Jensens stjärnsto som slog Pebbly i Stoeliten på Elitloppslördagen 2011. Just det, alla visste vem jag menade men stoets namn var utblankat i allas primärminne. Kommer inte ihåg (!) vem som först ropade ’Mathilde Tröjborg’ men man behöver inte bli pensionär för att få problem med närminnet. Det jag kommer ihåg var att när vi lämnade caféet, funderade jag om det varit väldigt varmt därinne eller om jag borde kolla blodtrycket på vårdcentralen på måndag?

Banan var fin och nu valde Jonas att ta av alla skor på Fire. Bara i uttagningsloppet till StoChampionatet hade Fire tävlat barfota. Från spår 6 prickade Jonas starten perfekt. Lika snabb var kaffebäraren från spår 2 och han skulle nödvändigtvis till spets. När Jonas tog upp Fire för att backa ner i rygg på Magnus och Elsa slog Fire ihop och galopperade bort 40-50 meter. Men Fire var i fin form och Jonas kunde avancera rejält genom att köra fram på det lediga innerspåret. Nu blev Fire fast in på upploppet men spurtade bra den här gången också.

En detalj som jag påmindes om när jag ser loppet på nytt i arkivet är den alltid så irriterande Örjan K:s vinglande i sista kurvan. Han ligger före Jonas med heta Fortuna Sund och söker sig ut i andraspår vid ingången. Fire sticker fram benen i luckan mot Micke J:s rygg då Örjan K pressar sig tillbaka ner mot innerspåret. Utan denna manöver törs jag säga att Fire är sämst 4:a. Och när vi ändå spekulerar: visst fasen hade Fire varit som sämst tvåa bakom vinnaren Conrads Elsa utan snubblingen.
Har jag fel? Kika på loppet (om du har ATG PREMIUM Loppdatum 140412).

I bilen på hemvägen talade jag in ett meddelande på vårdcentralens blodtrycksmätning.

Andra försöket

Nya tag på Solvalla att kvala in till finalen togs på Valborgsmässoafton. Realistiskt men inte formellt krävdes minst en andraplats för kvalificering. Dagen till ära hade Janne Olsson kört från Arvika för att heja på Fire.

Fire trampade iväg skapligt från spår 5, den här dagen med bakskor. En bit in i första sväng lotsade Jonas ner Fire i andraspår och när fältet formerat sig låg Fire som trea. Till spets hade spelfavoriten Pigtails gått på order av Ulf Ohlsson. På första upploppssidan avancerade Blended Bellouet med Björn G fram till dödens. Knappa varvet kvar styrde Jonas på i tredjespår med Fire och Erik Adielsson med Freja Sund följde kloss i rygg. På sista bortre hade Fire fått upp farten och när Jonas med bakåtvänt spö passerade Blended Bellouet hoppade Blended och Fire landade utanpå Pigtails som Ulf O manade på för att behålla ledningen genom kurvan. In på upploppet hade Fire kopplat greppet på Pigtails men strax före mål hade Erik A fått upp speeden på Freja Sund som tog sig förbi.

Men Janne och jag gjorde high-five på E-läktaren! Nu var finalplatsen klar.

Har du ATG PREMIUM så njut! (Loppdatum) 140430

Finalen

Nu rådde hög stämning bland oss ägare. Det designades t-shirts med …

Det var också innan tävlingarna jag fick tillfälle att höra med Flemming Jensen om Pietro Gubellinis sena filbyte på Charlottenlund. Jag avrundade pratet med att höra hur Flemmings Jumble Ås form var och förklarade mitt intresse som delägare i Global on Fire. Jag kommer inte ihåg vad Flemming svarade mer än att han höjde på ögonbrynen, men efter det valde han att stryka Jumble Ås i loppet. Av rädsla eller generositet? Nej, korsförlamning.

Efter byte av T-shirt kunde jag stila med de andra på stallbacken och de fyllda publikplatserna.

Fire hade spår 2 på startvolten och togs lugnt av Jonas, idag sprang Fire barfota. Efter första kurvan hade totofavoriten Pigtails taget ledningen och Fire fortsatt rakt fram i andraspår till tredje utvändigt. Pigtails inledde första halvvarvet på 13,5 och ströp succesivt tempot. Mitt i första stallsvängen gick Jonas på och landade utvändigt om ledaren spårade första varvet på 14,5. 600 kvar kom attacker i tredjespår och Jonas tryckte upp tempot. 400 kvar började Ulf Ohlsson mana på Pigtails som var slagen 300 kvar (when will they ever learn?). Upploppet ner kämpade Fire helhjärtat men fick ge sig på linjen för Kiss Me Kemp.
Se loppet här(Kräver PREMIUM - loppdatum 140524)

Copyright Travronden/ALN
Copyright Travronden/ALN

I Travronden gav Jonas beskedet att han borde ha kört tidigare för att segra. Nej Jonas, det är mitt fel. Visserligen såg jag loppet från E-läktaren men inte på den magiska sektionen närmast mål som kan krävas när loppet är viktigt och motståndet hårt. Jag stod betydligt längre ner mot stallkurvan och trodde att Fire blev 4:a. Innan resultatet meddelades träffade jag några av de andra med ett brinnande jordklot på bröstet som med förvåning (och förakt?) stirrade på mig. Då kom resultatet och jag hann bli glad innan de andra uttryckte sin besvikelse väldigt rakt!

Efter loppet muttrade Fire över alla dumma hästar som hette något på ’Pig’: Piggybank, Pigtails, som alltid skulle sabotera hennes försök att segra. Jag försökte förklara vad ’stallorder’ innebär men då lade hon öronen bakåt så jag avbröt mina ansträngningar att blidka Fire.

Våren 2014

De här månaderna visade Fire sin verkliga kapacitet och sitt huvud. Det tog lite tid innan hon lärde sig och byggde upp sig. Liksom andra travare med styrkan som sitt vapen blev hon ofta besegrad av någon som följt henne i draget.

Nästa kapitel Global on Fire och Nice