Gandalf

För några år sedan ringde Jonas och Anne. Anledningen var att Global Pixies första avkomma, ett hingstföl, skulle döpas. Efternamnet Jaam var givet och denna årgångens hästars förnamn skulle börja på bokstaven G. För att effektivisera processen hade dotter Viktoria ett förslag, Gandalf.

Den vise Gandalf i Tolkiens ’Sagan om ringen’ är väl bekant för mig och jag antog att fölets IQ motiverade namnet vilket lät betryggande. Framför mig såg jag en klok, försiktig, reglerbar travmaskin och accepterade direkt.

Så oerhört passande namn så här efter 3 starter.

Ni vet säkert att Tolkiens ’Ringen’ är en trilogi. Den kom i slutet på 60-talet i en ny översättning till svenska som snabbt spreds främst bland ungdomen. Eftersom de flesta av er nåddes av Ringen när filmerna kom efter millennieskiftet så är den tillgänglig på ett enklare sätt.

I köket på studenthemmet fick jag höra talas om första delen och varmt rekommenderades att läsa den. Pocketversionen var en tjock baddare och jag fick tipset att inte krokna direkt utan ta mig igenom de första hundra sidorna (ungefär som när startbilen samlar upp fältet). Tipset var välgrundat och efter ingressen sträckläste jag den (ända till cliff-hangern). Och snabbt följd av Sagan om de två tornen (mörk och dyster) och sedan Sagan om konungens återkomst (allt löser sig). Jag har plöjt trilogin igen innan filmerna kom.

Ofta sägs att ’boken är bättre än filmen’. Kan vara rätt ibland, kan också vara snobben som vill framföra att hen orkat läsa boken. Ringen-trilogin på film tycker jag är väl så bra som böckerna. Filmen följer mycket väl bokens handling och rollfigurerna ser faktiskt ut som jag föreställde mig personerna när jag läste boken. Särskilt Gandalf.

Fotnot
Gundalf född 1952 e. Big Noon – Sköldmön har påståtts inspirerat Tolkien till namnet. Tolkien skrev boken redan på 30-talet varför detta kan dementeras.

Willy Nyström