Ser mörkt ut för ...
England
Karmabaserad analys

Nu går jag direkt på den karmabaserade analysen inför lördagen.

Hur ser makterna på fortsättningen? Den som visste! Min känsla från 1994 var att Brasilien är favoriserat. Men det kändes att strömningarna igår gick åt ett annat håll. Utslagningen av Tyskland, Argentina, Portugal och Spanien tyder på stormvarning. Igår eliminerades Uruguay och Brasilien.

Tecknen talar för att Sverige besegrar England och att Ryssland nu får tacka för sig den här gången..

Som jag tolkar makterna favoriseras Europa i år. Makterna är emellanåt beslutsamma även om de aldrig lämnar skriftligt på något. Det kan tyckas petigt att överge England på grund av Storbritanniens Brexit. Samma sak att straffa hela amerikanska kontinenten som hämnd för Trumps nyväckta intresse för importtullar.

Copyright slate.com
Copyright slate.com

Det ser alltså mörkt ut för England i kvarten. Sedan möter hemmanationen Ryssland Kroatien, båda europeiska länder. Nja, påpekar besserwissern. Större delen av Ryssland ligger i Asien liksom Syd-Korea och Japan. Sayonara Russki!

Justa vibbar!

Faktabaserad analys
Alternativet den faktabaserade analysen visar att historiskt har den måhända av oss européer överskattade fotbollsnationen England, inte varit särskilt framgångsrikt. Visserligen segrade England i hemma-VM 1966. I finalen besegrade man Västtyskland efter förlängning. Till saken hör att Västtyskland faktiskt gjorde ett ledningsmål i förlängningen som aldrig godkändes. Bollen träffade ribbans underkant och studsade ner bakom mållinjen och ut framför mållinjen beroende på bollens skruv. VAR existerade inte då. Dessutom har jag ett minne av att Franz Beckenbauer slog igenom i den turneringen. Men just i finalen skadade han ena armen eller axeln och avslutade finalen med armen i mitella. Avbytare var inte tillåtna så det var bara för Kaiser Franz att bita ihop.

Copyright sportskeeda.com
Copyright sportskeeda.com

Bakgrund
Fotboll är en märklig sport i ett avseende. Sporten har i modern tid startat i Great Britain. På ön ute i Atlanten spelades fotboll i England, Skottland, Wales och Nordirland på ön intill. Detta har lett till att de fyra nationerna fortfarande har sina egna landslag. Engelska ligan eller numera Premier League innehåller klubblag i världsklass där lagen komponerats av spelare från hela världen, bl.a. från England. Det är i viss mån en tankevurpa att tro att Englands fotbollslandslag ska gå långt i VM vart fjärde år.

Däremot var England starka på sin dåvarande nationalarena Wembley. Fram till slutet av 50-talet var Ungerns världsdominerande lag det enda som lyckats besegra England där. Till en landskamp 1959 när Sverige sände över sitt bästa efter VM 1958. Nu ett renodlat amatörgäng. Vid den tidpunkten hade vi tv hemma och jag kunde se matchen i direktsändning (= ’live’). Efter engelsk ledning med 1 – 0 i halvtid vände Sverige till 1 – 3 tills Bobby Charlton reducerade förlusten till ett mål. Tyckte att mamma och pappa köpt en jättefin tv. Alltså Englands andra förlust och inför 80.000 åskådare.

Track record
1970 fick Kaiser Franz sin revansch i kvartsfinalen. England tog ledningen med 2 – 0 men sedan reducerade Franz Beckenbauer. Därefter kvitterade den numera mogne Uwe Seeler (med redan 1958). I förlängningen presenterade sig Gerd Müller för England och satte segermålet.

1986 nådde England efter en lång ökenvandring kvartsfinalen. Då utspelades den sedermera väl kända matchen där Diego Armando Maradona tog Argentinas revansch mot England för Falklandskriget 1982 med sina två mål i början av andra halvlek, varav ett med ’guds hand’. En annan legend – Gary Lineker – reducerade i slutet men kunde inte rädda England.

Tveksamt om ’guds hand’ kan räknas som karma. Det var sannolikt Maradonas eget ego som ordnade detta.

Copyright goal.com
Copyright goal.com

1990 var däremot en framgång för England som tog sig till semifinal mot Västtyskland, sista gången där Västtyskland deltog. Berlinmuren hade fallit och Tysklands återförening var på väg. Västtyskland segrade efter förlängning (1 – 1) och straffar. Englands mål gjordes av Gary Lineker som senare konstaterade "Fotboll är ett enkelt spel. 22 spelare sparkar på en boll i 120 minuter och sedan vinner alltid tyskarna".

I matchen om brons förlorade England mot Italien.

Copyright fourfourtwo.com
Copyright fourfourtwo.com

1998 nådde England åttondelen och förlorade mot Argentina igen, denna gång på straffar.

2002 spelade Sverige och England i samma grupp. De spelade 1 – 1 i första omgången och båda skulle komma att gå vidare. I gruppen fanns även Argentina som Sverige efter seger mot Nigeria mötte i sista omgången. Den matchen kommer jag ihåg mycket väl och fler med mig tror jag. Åtminstone Elfsborgs Anders Svensson som kvitterade med sin frispark.

Det året arbetade jag på Cap Gemini i Stuttgart. Direkt efter matchen kom en tysk kollega springande till mig och tackade mig (!) för att jag ’Sent the Gauchos back to Pampas’ (ungefär som att skicka ut cowboys på prärien). Även Tyskland hade tydligen en del att ta igen för något?

Blev någon klokare av den faktabaserade analysen inför fortsättningen?

Jarlsberg
Vi lämnar VM och går över till Jarlsberg och Grand Prix för 4-åriga norskfödda.

Catten blir oinspirerad om han inte får vara med där framme så spår 2 bakom en startbil är kalas. Ingen (stor) risk att bli inbakad med Cattens starsnabbhet. Men det blev en rejäl utblåsning i underkant av 09 första 500. Men Catten är en klok reglerbar travare och Jonas drog ner tempot nästa femhundring till 12,5. Sedan började det röra på sig i klungan och det var dags att visa vem som bestämmer och landade som etta på 11,6a. Till 62 gånger fläsket! Kanske borde jag inte ha lagt av med spelet. http://sulkysport.se/mobergs-superskrall-finns-inget-annat-an-seger/

I finalen – även där från spår 2 – backade Jonas ner i rygg på ledaren i första sväng. Där följde han Innerspårets Thai Highway som var bäst den här kvällen på 11.0a före Vainqueur R.P. Catten slutade 4:a på 11,5a, samma tid som 3:an A Brave Heart men huvudet efter. Ser löftesrikt ut inför fortsättningen. Catten har lovat att bara trava.

Sammanfattning
Min plan att vara på plats på Jarlsberg reviderade jag av två skäl. Kom på att Catten aldrig vunnet när jag varit på plats. Sedan blir det mycket bilkörning för en gammal man som lovat makterna att sitta på plats i fåtöljen lördag kl. 16.

Willy Nyström