6.5 Ju förr desto bättre - Filmtajm - Dark Horse

’Det finns alltid chansen att två på förhand mindre ’goda’ föräldrar kan få en avkomma som överträffar de två rejält. Det förutsätter att det finns ägare/uppfödare som tror på slumpen att detta kan inträffa. För travets fortlevnad och utveckling är det viktigt med optimister som förstår att statistik är en strukturering av händelser i historien som inte påverkar framtiden.’ Så sammanfattade jag en artikel av Staffan Philipsson som vi publicerade för några månader sedan.


Dream Alliance

Den här filmen – Dark Horse – är ett exempel på en häst -  Dream Alliance – som trotsar teorin att ett föl med de här föräldrarna kan nog bli en bra ridhäst men absolut inte hindereliten. Den handlar också om att man även under små omständigheter kan satsa på att äga en del i ett sto för avel och efter några år få uppleva att stoets förstfödda blir en riktigt duktig tävlingshäst. Fölets namn röstades av stoets delägare till Dream (ägarnas dröm om framgång) och Alliance (tillsammans). ’Dark horse’ betyder inte alltid att hästen är svart utan också kan indikera en outsider som inte riktigt hör hemma i de fina cirklarna.

Filmen är en dokumentär om ni undrar, ingen roman och inga ’fake news’. 
 

Denna sanna historia är helt underbar som film. Den utspelas i ett Wales för ca 15 år sedan där människors hopp om ett drägligt liv sinar i takt med industrinedläggelser. Hon som tar initiativet lägger fram ett förslag som går ut på att köpa ett lämpligt sto och betäcka henne med en lämplig hingst. När fölet kommer ska de själva ta hand om det tills det är dags att sätta fölet i skola hos en tränare. ’Lämplig’ betyder bland annat billig och det betyder att sannolikheten att fölet inte blir väldigt talangfull är större.

Hon får med sig ett gäng och de lyckas få fram en tävlingshäst som med råge överträffar sannolikheten.

Njut av berättelsen även om det saknas svenska texter. De flesta av delägarna som intervjuas pratar inte ’Oxford english’ utan den dialekt som Tom Jones och hans kollegor i de walesiska gruvorna talar.

Tryck på YouTube loggan för en möjlighet till större bild.

Willy Nyström