En dag på kapplöpningarna …

kan innehålla mycket som Bröderna Marx visade för många år sedan.

Tomheten
I söndags fick jag följa Bold Eagles stress som genom flera händelser ökade och slutade i galopp. För mig försvann den viktigaste komponenten i årets Elitlopp och då kändes det minst sagt opassande att publicera texten om lördagen. Nu, efter ytterligare ett antal dagar, har känslan från i söndags sjunkit undan en del så nu kommer den med lördagskänslan kvar.

Dagen innan på Solvalla fick jag vara med om en kul blandning av händelser och möten som speglar den här dagen på kapplöpningarna. Det började men en rejäl klunk mellanmjölk till frukost som gjorde att jag lät cykeln stå och valde bilen. Den parkerade jag – i enlighet med min tradition – på en gata en knapp kilometer från Spånga-entrén och därmed ligga plus 100:- redan när jag närmade mig insläppet. Där förevisade jag mitt hästägarkort från Färjestad och fick 50% rabatt och tjänade 145 :-. (tror jag sagt det förr, den enda lagliga formen av bedrägeri är självbedrägeri). Inte ’home free’ men nästan.

Tom Alandh
Nu skulle jag njuta av tävlingarna i den sköna värmen och kanske övertyga några om fördelen att ansluta sig till Solvalla Veteraner. Jag hade korn på en potentiell medlem som brukar uppehålla sig i pressrummet. Där har jag ingen rätt att sätta ner ens foten men trägen vinner!
Jo, där kom han. En jämnårig som berättar att han var på Elitloppet första gången för 60 år sedan. Och idag är det Mors Dag. Ringer någon klocka? Trodde väl det. Tom Alandh – dokumentärfilmaren – är nu medlem. Sms:ar Bertram Langemar och Hasse Svennehed om förvärvet.
 

E-läktaren
Sedan promenerar jag vidare mot E-läktaren och träffar bekanta från Arvika som också är med på några av travarna hos Jonas. De flesta kom med buss på den årliga helgutflykten till Elitloppet.

Snart började startbilen rulla för första loppet 12.40. E-läktaren är fylld och trumman överröstar publiksorlet och rytmen fångar handklappningen. Kom då ihåg att Jonas berättat den mäktiga känsla han mötte när han i ledningen med Rosso Iran kom in på upploppet vid Elitloppet 2000. Helt bedövande.

Torbjörn Jansson
Då följer nästa utmaning från Hasse Svennehed. Under största möjliga diskretion hade vi planerat att överlämna tavlan till hedersmedlemmen i Solvalla Veteraner, Torbjörn Jansson, som vi missade tajmingen för på medlemsmötet förra veckan när Margareta Wallenius-Kleberg, Stig H Johansson och Berndt Lindstedt fick sina hedersbevis. 

Nu var Torbjörn utsedd till prisutdelare i Lady Snärts lopp och då skulle Bertram överraska. Hasse hade inte fått bekräftat att Solvalla hade möjlighet att föreviga ögonblicket och behövde en reserv utifall att. Hasse hade tydligen fått intrycket att det borde vara en baggis för mig. Eftersom jag är en sparsam fotograf och mest plåtar ’stilleben’ i vår egen lilla trädgård med kamera var jag tvungen att sätta mig i stillhet mellan några lopp och mickla med mobilen för att säkra funktionaliteten (i min hjärna). Men en bättre lösning vore att be vår medlem Claes Kärrstrand att ta bilden. Jag fick syn på honom på publiksidan av upploppet men när han tagit en del vid prisutdelningen av lopp 4 promenerade han över till innerplan och där blev han kvar.

Så när det är dags för prisutdelningen till Lady Snärts lopp och jag ser Bertram i vinnarcirkeln, törs jag gå fram till säkerhetsvakten och förklara situationen. Efter en kort konferens mellan vakten och Solvallas ansvarige tillkallas Bertram som får intyga att den flintskallige gubben i rutig skjorta inte var någon terrorist.

Vid prisutdelningen är även våra medlemmar Emelie och Johan Arneng närvarande. Jag lyckas ta en bild på Johan och Bertram. Sedan tar jag en bunt på Torbjörn och Bertram. En av dessa duger.

E-läktaren igen
Nu är plikterna avklarade och jag håller jag mig på E-läktaren. Bland de bekanta jag träffar är en Stefan Johansson från Stall Nyx. När jag inte ser hans medägare Mikael och Kristoffer frågar jag var de andra är eftersom de vanligen står att finna tillsammans där. Då blottläggs en skillnad i synsätt på själva upplevelsen av Elitloppet mellan de tre. Stefan menar att uppleva Elitloppstävlingarna bakom glas och ram på Kongressen förtar det mesta.

En annan bekant som befinner sig på sin vanliga plats är Micke Levin från Malmö. Honom har jag berättat om i ’den skrockfulle och den vidskeplige’, senast när Run Chica Run blev 3:a i Oaks i höstas. Hon är på gång igen efter ett misslyckat Drottningspokalskval för en månad sedan. Siktet är Stochampionatet.

Anders Lindqvist
Sedan går jag till Arvika-klanens rastplats nedanför E-läktaren. När jag pratar med Janne Olsson kom mer en av hans bekanta – Anders Lindqvist från Paris – fram. Anders visar sig känna mig till namnet som den som bloggar på Jonas’ hemsida. Anders känner också till Solvalla veteraner och propsar på att få bli medlem. Han drar också med sig Janne Olsson till veteranerna. När vi sitter och pratar kommer en man fram till Anders med hatten i handen. Han undrar om han kan få autografen på stråhatten. Anders frågar då mannen ’Vet du vad jag heter?’. ’Erik Adielsson’ blir svaret. Anders får ett bistert uttryck men skriver ändå sitt namn på hatten.

Där dyker också upp den person som jag berättade om häromdagen. Han som slog in en öppen grind. Han är trevlig som vanligt men har inte läst mitt inlägg. Jag får väl veta vad han tycker nästa gång vi ses på Färjestad.

Presscentret
Till sist vill jag tacka Solvallas Ann-Marie Nordin vid presscentret för sin hjälpsamhet. Där träffar jag också en person som jag träffat vid två olika tillfällen förra året. Första gången vid Årjängs stordag i juli. Andra gången vid avelsföreningens seminarium på Wenngarn i samband med höstauktionen. Då berättade han att han hade intressen i den norske Derby-vinnaren Cokstile och att han var journalist. Nu är han i Stockholm för att följa sin häst i självaste Elitloppet. Han är med på bussen med elitloppstränare och -kuskar som rullade framför publiken på söndagen.

Min lördag blev som alla förstår en upplevelse med vänner, bekanta och framtida sådana. Kanske inte så spännande som bröderna Marx dag på kapplöpningarna. Avstå från filmen om ni har tid hos läkare de närmaste dagarna.

Willy Nyström