Bokslut på Cagnes-sur-mer

Årsbokslut är som att delta i ett lopp på Cagnes-sur-mer över 1300 meter.

Copyright https://hippodrome-cotedazur.fr/site/
Copyright https://hippodrome-cotedazur.fr/site/

(Ingående) balansen ska vara lätt och beprövad. Öppna lugnt första hundra och se dig omkring efter ev. hot och stäm av kassan vid 100-passeringen. Se till att du har fritt spår så att du själv kan bestämma tempot. Sedan följer 11 hundringar i jämnt tempo som ibland är enastående gråtrista. När alla bankkonton är avstämda per bokslutsdatum är du inne på upploppet och du får släppa loss din kreativitet i bokslutsdispositionerna. Låt dig inte ryckas med av farten utan glöm inte att du ska träffa revisorn omedelbart efter målpassagen som kan ha synpunkter på dina förslag.

Kommer aldrig att glömma när jag en gång på 90-talet i spurten ringde min revisor och berättade att jag kommit på en lysande idé. Han lyssnade under tystnad och när jag äntligen var klar tog han ett djupt andetag och sa ’Nu är Nyström väldigt kreativ.’ Det var hans milda sätt att förklara att min idé var olaglig. Han underströk sitt avståndstagande genom att inte använda mitt förnamn.

Åter till nuet. Revisorn är måldomaren som inte ser mellan fingrarna på ojustheter. Men när han satt sin signatur på resultatet på årsstämman gör jag korstecknet och utropar ’Gud ske pris! Nu kommer skatteåterbäringen!’ eftersom sannolikheten för att dopingkontrollanten (skatteverket) ska hitta något att påpeka är minimal.

Willy Nyström