Med blåljus till Stig H!

I torsdags körde Jonas och Leif 2-åringarna Inez och Lennart Sjöhammar till Stig H Johanssons stall i Upplands Väsby strax norr om Stockholm. Inez och Lennart har nu gått ut grundskolan och ska börja gymnasiet och sedan ut i arbetslivet. Eftersom jag aldrig varit på mytomspunna Stora Alby fick jag hänga med. Som den noll-åtta jag är, visste jag hur man tar sig dit. Men på något sätt lyckades jag ta mig förbi rätt avfart och fick inte stopp på irrfärden förrän i Täby. Inte ens gps:en ville kännas vid Stora Alby och än mindre Stig H. Men efter lite övertalning lystrade den till Frestavägen och jag hittade skylten Stora Alby.
 

När jag rullade in vid första stallet ringde Jonas. Han hade samma problem med sin oförstående gps och meddelade att de befann sig i Vallentuna. Jag hann föreslå att försöka hitta en skylt med Upplands Väsby när jag hörde han sa till Leif att ’Där är en polisbil!’. Sedan hördes steg och Jonas meddelade polisen att han hade två hästar i bussen som skulle till Stig H. ’Den ena är All In som Peder Fredricson blev Europamästare i söndags och det är viktigt att han får vatten och vila!’ Uppenbarligen förstod poliserna allvaret och slog på blåljuset (hörde jag).

Jag klev ur bilen och fann Stig H:s försteman Ville Karhulahti. Jag berättade att Jonas hade blivet lite försenad men var på ingång.
 
En kvart senare rullade Jonas´ buss in på stallbacken följd av polisbilen som till min besvikelse slaget av blåljuset. Kanske klokt ändå?
 
Sedan hade vi en trevlig eftermiddag där skötarna och Stig fick en genomgång av de tre hästarna av Jonas. Ja, All In hade ju kommit till. Leif och jag gick omkring i stallet, klappade hästarna  och läste härstamningarna på boxskyltarna.

Bild med Jonas, Stig och Leifs högra öra. Copyright Willy Nyström
Bild med Jonas, Stig och Leifs högra öra. Copyright Willy Nyström

När själva överlämningen var klar frågade Stig om vi hade tid till lite kaffe och det hade vi. Det var ju bara Jonas och Leif som skulle ända till Värmland. Stig och Jonas diskuterade banor och banunderlag och löste frågan om var Örebros bana borde ligga. Faktum är att Jonas kört världsrekord med ponnyn Mr Emil i början på 80-talet just här på Stora Alby. Och det visste inte Stig (!). Eller var det svenskt rekord? I så fall var det sannolikt också världsrekord. 
 
Stig hade uppenbarligen bra med tid den här eftermiddagen så jag hämtade klippboken från 60-talet där han finns med på en bild där han segrade med Mr X före Carné Safari. Men sedan bläddrade han igenom klippboken från pärm till pärm och kommenterade hästar och kuskar. Klippen väckte massor med minnen.
 
Men alla trevliga eftermiddagar har också en ände. Då axlade jag polisansvaret och eskorterade Jonas och Leif och bussen till en trafikplats där skylten E18 OSLO tog över.
 
När jag läser vad jag skrivet har jag noterat att texten innehåller fragment av ’fake news’. Men kritiska läsare kan nog leva med det. Vi andra har desto roligare.
 
Willy Nyström