Månadens hästägare Janne Olsson

Månadens hästägare har i många år varit Janne (Jan-Olov) Olsson.

Janne är född i början på 50-talet och uppvuxen i Arvika. I 15-årsåldern började Janne hänga i Gunnar Seleskogs stall. Då, på senare halvan av 60-talet, fanns det på Arvika-travet många amatörtränare.

Efter att ha fått prova på att köra hästar, bl.a. en riktigt duktig travare som Miss Rodney (129 34-21-17 och 300.000 insprunget på 70-talet), växte aptiten att själv äga häst. Tillsammans med tre kompisar köpte Janne Illuster (Excellens Bulwark – Dehlene). Illuster var en nyttig travare även om han nöjde sig med en seger. Illuster fick även ytterligare en delägare – Erik i Lycke – som var en stor hästhandlare. Janne och hans kompisar lärde känna travhästmarknaden först genom Erik i Lycke men sedan också genom egen (bytes)hästhandel.

1992 blev Janne hästägare igen efter drygt 15 år i ’karantän’. Först med Ronica tillsammans med Gunnar Seleskog och några år senare stoet Remington Merlot. Hon var en ett år yngre syster till Remington Crown som efter många storloppssegrar tjänade ihop 23 miljoner.

2003 tog Janne ny fart i travet när han tillsammans med sonen Andreas och gamle kompisen Jan ’Pripps’ Persson på Kriterie-auktionen ropade in Lobys Demon. Detta ledde till första kontakten med Jonas och köp av Menhammaruppfödningen Jam Jam och därefter Sven Olof Palema.

2008 gick Janne med i Jonas´ unghästkonsortium med Mon Petit Cheval, Monte Major, Global Mon Chichi, Normandie Boy och She’s Filly.

Året innan hade Janne gått in i ett konsortium hos Olle Goop med 2-åringarna Miss Sixty, Poppy, Bill Boing, Muskot och Deo. I slutet av 2008 gick Janne med i ett Goop-konsortium med Hobnob, Johnny Yuma, Miami Ink och Cue On (bror till Pebbly).

Hos Jonas har det blivit andelar i fler hästar. Bland de hästarna nämner Janne Paleo Pride, Global on Fire och Global Skipper.
 

Blivande halvmiljonärskan Global on Fires debut våren 2012. Janne har ett stadigt tag i ena sulkyskalmen. Sonen Mathias  längst ut till höger. Copyright ALN
Blivande halvmiljonärskan Global on Fires debut våren 2012. Janne har ett stadigt tag i ena sulkyskalmen. Sonen Mathias längst ut till höger. Copyright ALN

Janne har även flyttat fram markeringarna söderut till Anders Lindqvist i Paris. Första kontakten kom genom Miss Sixty och hennes tävlingsperiod i Frankrike 2011. Miss Sixty stod på Grosbois i Anders Lindqvists stall.

’Jag och Anders Rohdin åkte ner till honom hösten 2011.
Vi ringde honom och frågade om det var ok att komma ner och se henne gå ett lopp. Han svarade: Kom! Jag tar hand om er och det gjorde han och hans trevliga fru Ioana verkligen. Vi blev så väl mottagna att vi har fortsatt att åka ner och våldgästa dom. Vi har väl gjort 4-5 resor dit. Har även köpt små delar i 2 starthästar. Den ene – Cagnam Style - med 30000 euro och den andra 15000 euro på kontot. Har tyvärr inte sett dom starta live men följer dom på Ipadden. Jobbar på att se dom live. Vi och Anders skall även fira stort - restaurang är väl i stort sett klar - det är bara vinsten på Vincennes som fattas men det är bara en tidsfråga?’

Tidigare i år fick Janne ’ett erbjudande han inte kunde tacka nej till’, en rejäl bit av Juvels Boy.

Janne har också en egen uppfödning som börjat klart löftesrikt. Den tidigare konsortiehästen Poppy har fött She’s Got It som nu är 3 år.

Janne sörjer också för återväxten i svenskt trav genom sönerna Andreas och Mathias (’Matte’).

Janne är också en trogen medlem i Jonas´ fredagsgäng som träffas och kör häst i Östensbyn.

Intervju och text: Willy Nyström

Kommentera gärna: